KELUARGA CIKGU CHE ANA

Stick Figure Family at FreeFlashToys.com

Rabu, 18 November 2009

EXAM..here we come..

Salam Penuh kerinduan..wat semua
ANAK-ANAK SKI ( ESP MY FORM SIX..)

GOOD LUCK AND ALL THE BEST...WAT YANG TERBAIK MOGA RESULTS SEMUA CEMERLANG...
DARI KEJAUHAN (tp sentiasa dekat di hati)..SAYA DOAKAN AGAR SEMUANYA BERJALAN DENGAN BAIK DAN DAPAT MENJAWAB DENGAN SEMPURNA...

tAKE CARE..N SaLAM SaYanG...

Isnin, 26 Oktober 2009

Lama tak jumpa di Alam Maya

Salam penuh kerinduan dan salam sayang..

Memang tak dinafikan ...begitu lama tak berkesempatan mengayat di ruang ini..ini pun cori-cori masa..boss tengah makan, Sebaik aje naik lepas raya..n now..Parli tengah bersidang..kerje sentiasa menanti..week-end aje..penuh undangan open house..rumah dah macam tongkang/kapal pecah..Hari tu ade le..anak2 ex SKI datang beraya..diorang nak datang dah 2,3 kali asyik tak jadi aje..last2 terpaksa suruh hubby pegi sorang aje..stayed kat umah n tunggu diorang datang..alhamdulillah...diorang datang seperti yang dijanjikan..

Jemputan open house umah cigu Mazlan pun tak sempat nak pergi..hari tu, kereta kawan from Penang broke-down, dia orang terpaksa le bernight kat umah..esoknya seharian, hubby bawa ke bengkel n terlepas..another openhouse...in fact, ada 2,3 umah ari tu...so what to do??? sori le...may be next time...bukan nak makan sangat ..tapi nak sangat jumpa kawan2 n anak2 SKI ( missed korang )..lagi frusted bila cik bidin cakap dia pegi n jumpa kawan2...hanginnnnn...tp bila kenangkan kawan yang kereta rosak tu tersadai, sejukkkkk balikkkk..dapat bantu kawan2 pabila kesusahan...

Wat anak2 yang bakal menduduki peperiksaan tak lama lagi...Harapan saya besar sekali..agar anak2 dapat menjawab dengan baik dan results cemerlang..dan seterusnya membahagiakan ibu bapa masing2..n tercapai cita2 nak ke mana..

Oppsss..okay le..boss dah panggillll...got to go now...see u later..
adios....ciao..
take care n be happy!!!

Khamis, 1 Oktober 2009

AIDIL FITRI ADA LAGI....

Salam penuh kerinduan dan jua salam aidil fitri wat semua...

Memang lamo bebenor saya tak menjengah dan mengayat blog..nak kata sibuk beraya..tak le sangat tapi ade le sikit...Sambutan raya tahun ni..rumah saya dikunjungi oleh ramai orang esp saudara mara...coz..ianya on the way balik kampung..dari kedah nak balik N9, Johor, Kuantan, melaka..semua singgah masuk Putrajaya dulu..rezeki kot..ada satu masa tu sampai 7 family sekali gus..mak aii..meriahhh...malam2 bawa pusing2 Putrajaya..tengok masjid besi. Sebut tentang masjid besi ni, nak cerita le sikit..tahun ni, kita orang sembahyang raya kat masjid Tuanku Mizan (masjid besi) anak2 panggil..memang luas dan sejuk mata memandang semasa berada di dalam. Sembahyangnya disebuat sebelah menyebelah lelaki dan perempuan. kata seorang sahabat, macam kat Mekah. Tak tahu le saya coz tak berkesempatan menjejak kaki lagi ke sana..insyaallah..moga2 diberi kesempatan untuk sampai ke sana.Dimurahkan rezeki..dapatle menjejak kaki ke sana nanti..insyaallah..kata seorang sahabat lagi..kalau ada niat tu..insyaallah..dipermudahkan..alhamdulillah sekiranya benar bagai dikata..

Anak2pun teruja juga bersembahyang raya dimasjid yang begitu besar..berlantaikan air lagi. Nasib baik si adeq(Anis) tak masuk dalam air tu..dia jalan selamba aje..nasib baik ditegur..baik2 jalan tu..baru dia terperasan, berlantaikan air..Lepas sembahyang raya baru ke Jeram, Kuala Selangor dan pulang Ke MUar..3,4 hari juga beraya di Muar..then bergerak balik Ke Putrajaya dengan diikuti oleh sanak saudara. Berkonvoi ke Melaka, Seremban, Nilai & Putrajaya..Nasib baik apply cuti sepanjang minggu raya tu..kalau tidak memang penat.

Selebihnya, beraya dokek2 sini aje..ampang, Subang, Seri kembangan, kajang, cheras..dan sewaktu dengannya. Sampaikan esok pagi2 tu si abang dah nak balik ke Hostel pun masih beraya sampai jam 2 pagi. Nasib baik jaga jam 5.30 pagi n rumah dekat le juga dengan LCCT. Flight jam 7, jam 6 dh kena check-in. Abang mengeluh jugak..kenapa selalu amik tiket pagi2 buta..wat macam mana, flight ke ALor Setar ada 2 kali aje..satu pagi, satu petang. kalau amik yang petang, tak sempat nak balik ke Hostel..melainkan amik flight petang jumaat..lagi le dia tak nak. so terima aje le...

Lagi pun sekolah sebulan lebih aje lagi..pertengahan November dah cuti panjang..leh berehat lama sikit..anak2 memang macam tu, bila time nak balik Hostel aje, mula le liat..suruh bersekolah kat2 sini..tak nak plak!!! Kita pun sama jugak..bila dah bercuti panjang gini..bila time nak kena pegi keje semula..memang terasa maleh..masa tu mula le teringat, if pencen awal kan syokkkk..abis tu nak wat ape??..makan,tidur aje ke??...baru le makin bulat badan tu!!! eisykkkk..cepat2 sedar diri..kuatkan semangat. Datang ke ofis, member2 mula merancang nak wat makan2 raya..beressss....nak amik mood raya lagi...sambil2 tu posa enam..isnin & khamis...minggu depan sektor kita orang plak nak wat jamuan raya..orite..bahagian saya seperti biasa rebus2 aje ye..

Okay le..panjang jugak mengayat kali ni..nk posting gambar..x banyak..nnti bile kelapangan, upload/download dari camera..insyallah..
So see you later..aligator..n have a nice day.
Take care n salam sayang wat semua.

Khamis, 17 September 2009

Fajar Syawal sudah menjelma..

ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ
Salam Syawal dan ukhwah wat semua..

Pagi ini perjalanan ke tempat kerje sungguh tenang sekali. Penghuni-penghuni Putrajaya sudah mula bergerak ke kampung halaman masing-masing. Agaknya sepi kalau beraya di sini..di tempat kerje pun sudah ada 2,3 rakan2 yang sudah mula bercuti dan seminggu ofis di tutup macam sekolah lah jugak..so tak terasa sangat le..kesedihan meninggalkan dunia persekolahan..cuti di sini okay aje selagi tak sibuk dengan kerja2 core.

Malam ini ejat balik..n atin sampai esok tghari...kakak pun nak datang jugak esok berbuka puasa di rumah on her way back to N9 ( umah suaminya)..so tak terasa sangat le kesedihan beraya di sini tanpa saudara mara sebelah saya...dapat jumpa kakak n anak2. Oppss..duit raya dah kena siap2 le..nasib baik dah tukar..ada ejen jugak kat ofis ni yang membantu kawan2 tukar duit raya..macam kat sekolah..slalunya Cgu Mazidah yang jadi ejen nya...heheha...

Tak tau nak tulis or mengayat ape lagi..fikiran tak berapa berfokus sangat..mood raya dah menyerang ofis ni..rata2 dengar lagu raya...kuih raya, baju raya, tudung raya, kasut raya, duit raya, bla..bla..bla...kat bawah pun ramai peniaga2 sibuk berjual-beli..happening betuiiii.....nak kena tinjau jugak sat lagi..kot2 ada bende yang menarik, tertarik n deBOMB..!!!! tapi kena controllllll...fulus ni...berantu!! cepat dapat..cepat abis...lepas raya makan maggiiiiii...le jawab nye..hehehe

Okay le..got to go now..panggilan rakan2 ...
See u later..take care..Salam Sayang
SELAMAT HARI RAYA & MAAF ZAHIR BATHIN
Daripada saya sekeluarga..

Khamis, 10 September 2009

Raya datang lagi..sekali setahun

ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ
Salam kemesraan dan kerinduan serta
Salam ramadhan n Salam Aidil fitri...





Raya ..hoorey...Raya... akan menjelma lagi..anak2 akan balik minggu depan..terasa gumbiranya hati seorang ibu. Kini baru tahu..sedihnya hat iseorang ibu jika anak tak balik raya..n happynya hati seorang ibu jika anak2 balik beraya..tapi...semua itu dah terlewat untuk saya mengumbirakan hati seorang ibu coz.....ibu dah tiada lagi. sebab itu jugak le..saya tak terasa sangat nak beraya tahun ini..deep inside..terasa kehilangan. kalau tahun2 sebelum ini bila hubby tanya nak beraya di mana..of course..ajak balik kampung di mana ibu berada..tapi tahun ini..tak kisah nak beraya di mana2 pun..asalkan semua anak2 ada bersama...

Tahun ini..saya sekeluarga akan beraya di kampung hubby..kalau sebelum ini jugak, time2 raya kita orang pusing kelate..johor..n9..melaka..kl..tapi tahun ini..ikut aje...tak balik kelate tahun ini..mungkin if ada rezeki time raya haji nanti ...insyaallah...

Okay le..nak kemas2 ..jam 4.30 dh nak balik. Hari ini anis abis UPSR..nak kena celebrate ni..tanda berjaya menduduki exam dgn jayanya..belum tentu lagi resultnya...hehehehe..

Syabas!!! So take care n salam sayang
Adios amigos...

Rabu, 9 September 2009

ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ
Salam Ramadhan dan ukhwah wat semua..

Hari ini keadaan diri dah semakin pulih..tp still tak 100% myself lagi..mungkin kerana pertukaran ubat yang diambil. Dulu amik ubat swasta, takut n malas nak pergi check kat Hospital Klang..bayar le...Now dah duduk kat sini, service kat Klinik Putrajaya lebih selesa n cepat..so dipendekkan cerita makan ubat kerajaan..dah kakitangan kerajaan..daftar le dengan kerajaan supaya in the futures..if ada apa2 kes, senang dipantau coz dah ada rekod..itu nasihat boss saya.

So saya dengan berat hati pun pergi le ke klinik kerajaan kat precint 9..so far okay. petang ini ada appointment lagi dengan doktor.. moga2 dijauhi daripada penyakit2 kronik..suspen jugak..result from amik darah semalam.

Hari ini hari ke-2 UPSR... moga2 anis dapat menjawab dengan baik. Kerisauan hati seorang ibu tetap ada meskipun anak relaks dan tenang aje..

Okay le..tak ade cerita yang menarik sangat pagi ini..Nak sambung buat kerje2 apa yang patut. Next month..parlimen dah nak bersidang..time to get buzzzyyyyyy... so now..kemas2 n update apa2 yang patut.

Bye for now..take care n tak lupa salam sayang wat semua.
Adios amigos..

Selasa, 8 September 2009

UPSR ....anak bongsuku..

Salam kemesraan dan penuh kerinduan..

Hari ini anak bongsu saya menghadapi peperiksaan UPSR.emaknya yang lebih2 terasa kecut. Anis nampak relaks dan tenang aje..moga2 dia dapat menghadapinya dengan baik. Doa saya sebagai seorang ibu semoga kejayaan dan kecemerlangan sentiasa bersama2 anak2 dan tidak lupa jugak wat anak2 di SKI ( zaf, qilla, mira, ain, sofea, jehan, alan, pejal, shafiq, farizul, isma, salleh, azam, syed, tiqah...dan ramai lagi ......tak terdaya nk sebut nama2 nye..) anyway..all the best..doa saya sentiasa bersama anak2.

Terasa gitu lama tak mengayat di ruang maya ini..bukannya sibuk sangat pun tapi..dh tak ade idea nak tulis apa. hari2 yang dilalui seperti biasa aje..ke sana sini memenuhi undangan berbuka puasa rakan2 sepanjang minggu lepas di samping mentelaah buku2 UPSR 1,2 hari sebelum anis menghadapi examnya..

Pagi ini saya ke Klinik Precint 9, check darah and amik darah...esok ada temujanji dengan doktor..mudah2an dijauhi daripada penyakit2 yang kronik. cukup le dengan yang satu ini aje..Masuk ofis hari ini jam 915am..Dr Liza tolong initial kan tanda telah dimaklumkan..

Mood tak berapa cantik hari ini..terasa lemah aje.. Okayle..got to go now. See you guys later and tak lupa salam sayang n take care okay..

Adios amigos....



Okay le..

Rabu, 2 September 2009

Hujan...rintik-rintik

ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ
Salam kerinduan dan kemesraan wat semua..

Semalaman..Putrajaya dibasahi dengan hujan ..bermula dengan rintik-rintik dan ianya berterusan semalaman. Tidur malam tadi pun dalam keadaan yang cukup nyaman dan sejuk tanpa alat penyaman udara/ air con..terkejut jaga kerana anis merengek kesejukan. Jam dah menunjukkan jam 4.15am..Bangun dalam keadaan yang cukup tidur coz malam tadi saya sekeluarga memang masuk tidur awal..

So dipendekkan cerita, sahur..goreng ikan dan sup ayam..Hari ini cuaca di luar masih belum nampak mega merah sang matahari. Saya sebenarnya tak kisah kalau nak hujan lagi hari ini, berpuasa dalam keadaan tenang gini..okay aje. Tak terasa sangat bahang dan letih. Tapi kasihan semalam hubby ke rumah kat SKI, menanggalkan air-con dibantu oleh beberapa orang pekerja vietnam..balik rumah semalam pun dah lepas waktu berbuka. Nampak letih benar...So esok serah kunci kat Landlord..dah tak de umah utk Hubby tumpang sementara menunggu anis balik dari sekolah agama, Nampak gayanye terpaksa le dia stay on kat ofis dia till tiba waktu untuk pick-up anis from school.

Minggu depan dah UPSR..hai anakku..moga2 diberi ketinggian akal fikiran dan ketenangan diri untuk menghadapinya..gitu jua diharapkan pada semua anak2 yang berada di SMKSKI esp. my upper six (anak2 6A1, 6A2 n 6A3) ...moga berjaya dengan cemerlang. YOU ALL BOLEH!!!

Wokey...kerje sudah mari..nak pegi mengadap kerje sekejab n tengok2 what are the things that to be done for today..mesti solosaikan today...

So See u all later ..take care n salam sayang.
Adios amigos..

Selasa, 1 September 2009

BACK TO NORMAL..

ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ
Salam Kerinduan dan Kemesraan wat semua..

Hari ini sudah masuk hari ke-11 kita menjalani ibadah puasa..dah semalam anak2ku sudah pulang ke tempat mereka menimba n menagih ilmu dan keadaan di rumah dah back to normal..seperti sediakala..hanya tinggal, hubby, anis dan saya...seminggu abang dan kakak berpuasa di rumah..dan seperti selalunya, bila nak balik ke hostel masing2 liat dan berat aje..ejat(abang) nampak benar ketidakrelaan dia untuk pulang ke hostel.hinggakan nak suruh gunting rambutpun, dia dah menunjukkan reaksi yang protes..puas pujuk, akhirnya dia akur..dan pulang ke hostel dengan rambut yang agak pendek..selepas bersahur McD di LCCT. atas permintaan anak2..Balik dari hantar ejat..lepak..Petangnya plak hantar kakak. KL agak lengang esp today..31st August (Hari Kemerdekaan ke 52). Atin (kakak) okay aje sepanjang perjalanan ke Hentian Putra. Mara Liner datang tepat jam 4.30 petang. Ada beberapa orang pelajar SSBP dalam bus. So tak le risau sangat untuk melepaskan dia pulang coz arrival time pada malam hari. Malam tadi dia called, sampai jam 10.30mlm.,berbuka puasa di RnR Machap Baru. Lega.....

Semalam kita orang berbuka puasa di Jeram, K Selangor. rumah kakak ipar..sempat singgah kat Pasar Ramadhan SKI.jumpa le..beberapa pelajar n ex pelajar yang berada di situ..sempat bertegur sapa..dan seperti biasa awal bulan..berkunjung ke rumah cikgu Mazlan..bayar / hantar duit KUTU..

Ceria aje suasana di SKI..seronok dapat jumpa muka2 yang dikenali..Suzikal; usahawan muda tekun berniaga, Yatt seperti biasa lincah n ramah bertegur sapa..Raja n the Geng..usahawan air dan beberapa orang yang tak ingat nama (X ngajar mereka) tapi mereka tegur..malu alah..beli lah juga makanan yang dijual..bawa pegi ke rumah kakak ipar. mesti abis coz ramai orang...alhamdulillah....syukur nikmat diberi rezeki untuk dikongsi dengan yang lain2.

Pagi ini datang ke tempat kerje dengan semangat n keadaan yang arap2 lebih positif. Sebenarnya keadaan diri tak berapa (100%)..myself.

Okay le..got to go now!..see u later n take care...
Salam sayang

Khamis, 27 Ogos 2009

Kembali bersinar..

ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ
ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ
ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ

Salam kerinduan dan kemesraan wat semua..

Hari ini sudah masuk hari ke 6 kita berpuasa, bermakna udah beberapa hari saya tak berblog. Sebenarnya saya tak berapa sihat..mungkin disebabkan cuaca atau memang dah musim sekarang ini ditambah pulak dengan usia yang semakin hari semakin bertambah matang ..hehehe...penyakit pun dah bertambah..kesihatan menjadi satu keutamaan..kerjaya dah come second...dopendekkan cerita, hari isnin saya pegi ofis seperti biasa...tapi balik jam 9 pagi coz tak tahan kesejukan..tak tahan...menggigilllll.....macam lagu entah sapa nyanyi tuu..aku menggigillll....balik rumah..mujur anak2 ada..selimutkan 2,3 gebar... pukul 2..badan berpeluh2..bangun solat then tidur balik....petang dah boleh bangun ..bersedia utk berbuka puasa bersama2 keluarga..apa lagi di luar le...makan nasi berani middle east kt Cyberjaya.

Alhamdulillah..esoknya, dah semakin orite..boleh bangun sediakan sahur untuk keluarga dan pegi ofis seperti biasa..

Semalam, anak buah hubby yang duduk kat Seri Kembangan datang berbuka puasa bersama..masak simple2 aje..tomyam n telur bungkus serta ulam2/ sambal belacan. Dia bawa bihun sup n bubuk lambuk. Kat Putrajaya ini satu aje yang lecceh..susah nak beli2 juadah berbuka puasa..yang ada kat Presint 2 tu..tapi menurut kata orang ramai..fulamakkkkk..ramai orang n time balik jammmmmmmmm... pernah try pegi masa hari Sabtu( first day puasa) tapi masa tu jam 4.00petang..tak ade orang lagi dan tauke2 gerai pun baru aje sampai tengah sediakan gerai..balik with nothing in hands..balik kena p pasar..n masak.. so morale of the story is..masak lagi best... tengok anak2 makan pun seronok hasil tangan mama sendiri...cuma hari Ahad..kita orang beli kat SKI..pergi basuh rumah..on the way balik singgah pasar ramadhan SKI..beli macam2..sampai bersahur pun ada lagi makanan..eiskkkkkkk ...

Hari ini dan pagi ini...kesihatan pun dah semakin okay..dah rasa sedikit energy dan semangat pun dah semakin naik...Diri ku yang sebenar dah semakin pulih..kembali bersinar n ceria ..tu sebab mengayat di blog pagi ini terasa rindu..untuk berkongsi cerita dengan semua..

Wokeyy... nak sambung kerje..kerje..kerje..esok nak kena gi meeting lagi.
Till jumpe lagi dan please take care n salam sayang wat semua.
Adios amigos........

Jumaat, 21 Ogos 2009

Esok Puasa..Ramadhan dah tiba..

ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ
Salam Kemesraan dan kerinduan wat semua..

Sekejab aje dah tiba ramadhan..dah nak puasa esok..dan alhamdulillah jua esok cuti dan anak2 semua ada kat rumah. Dapat le sama2 menjalani bulan baik in bersama2..sahur bersama dan berbuka pun sama2..kalau dulu, saya sering berbuka puasa pada hari pertama bersama ibu tapi sekarang masa itu hanya jadi kenangan aje..masih jelas diingatan..sebelum berbuka puasa pada hari pertama tu..macam2 juadah disediakan..ibu memang seorang yang pandai memasak dan bakat masak ibu dapat pada kakak saya yang no 2..rajin memasak dan sodapppp.. saya??? welll.... tak berapa rajin memasakkkk akuiiii...tapi boleh le masak untuk santapan keluarga aje..hehehehe....

Petang ini atin sampai..hubby plak amik cuti coz tak pasti dia naik bas jam berapa..bas tempahan khas sekolah uruskan..katanya selepas sekolah, jam 12,1,,2,3,,,etc...hari ini jumaat..so nak senang dan tak kalut2..amik cuti. saya masih lagi tak pandai selok beluk jalan2 kat sebelah ini..setakat dalam Putrajaya okay le..tapi kalau kena keluar dari sini..ke Serdang ke, Nilai ke..Sg besi ke...masih blurrrrrrrrrr..esp ke KL dan sewaktu dengannya. Mujur le..diberi hubby yang bab jalan2 ni ..mmg navigator yang hebat.sekali 2 jalan dah ingat...Syukur alhamdulillah...

Petang nnti nak kena pegi pasar..cari bahan2 utk sahur esok..
Okay le..ada orang panggil..bergerak dulu...
Selamat Bersahur dan Salam Ramadhan..
Take care n salam sayang .
Adios amigos...

Khamis, 20 Ogos 2009

ADA MASANYA...

ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ
Salam kemesraan n kerinduaan wat semua..

Ada masanya..pabila kita bangun pagi rasa begitu tak berdaya sekali, itulah apa yang saya rasa pagi ini..rasa begitu letih sekali..mungkin akibat daripada pindah rumah..baru terasa penat betul pindah rumah ini till hari ini masih tak fully recovered lagi. Masih terasa kepenatan walhal banyak lagi barang2 dalam setor kat SKI tu tak terusik..banyak nye barang2..terasa begitu sedih coz pembaziran semata2. Pinggan mangkuk berset2, pakai hanya satu set aje. Bila jemput orang datang, pakai pinggan pakai buang..kain baju usah cerita le..2,3 plastik tak pakai lagi..simpan...majalah2 pun banyakkkk...baca sekali aje then simpan..eisykkkkkkkkk pembaziran betui... baru terasa, duit dibuang begitu aje..beli..beli..beli..then simpan dalam setor.SubhaNallah...3X

So dpendekkan dan diringkaskan cerita, saya berazam mulai saat ini dah malas nak beli bende2..esp perkakas dapur..hubby pun bising jugak, plastik2 container banyak yang saya simpan..kononnya utk kegunaan kemudian hari..tapi hampehhhhh tak guna pun.
So banyak le barang2 yang saya sedekahkan pada recycle bin..Ingat jugak masa dolu2, saya ada katakan pada arwah ibu..knape simpan plastik2 container???..rupa2nye saya pun terikut2 dan sama aje..Ada masanye, kita kena bermunajat..buat refleksi diri sendiri..banyak yang kita perlu perbaiki...SubhaNallah...3X

Bulan Ramadhan dah semakin hampir..untuk itu saya mengambil kesempatan ini untuk mnegucapkan

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK. MAAF KALAU ADA SALAH DAN SILAP
SEMOGA SELAMAT MENJALANKAN IBADAT PUASA & MENDAPAT KEBERKATAN DARI-NYA......

So Bye for now n take care..
Salam sayang..

Rabu, 19 Ogos 2009

SUBHA' NALLAH...

Subha' Nallah..Alhamdulillah...Allah HuAkhbar..

Kerana menjadikan saya antara insan2 yang bernasib baik....semalam saya dan Kak Umo telah terpilih dalam sektor saya untuk mengikuti ceramah perkongsiaan ilmu yang dikendalikan oleh JAWHAR. pada mulanya agak keberatan untuk menghadiri coz' almaklum le..kita ingatkan kita ni kerje banyak..berlambak2..tapi pabila menghadiri ceramah tersebut..terasa cukup bertuah kerana terpilih menghadirinya..timbul rasa diri ini begitu kerdil dan jahil...serba tak tahu, banyak betul ilmu yang saya dapat dan perolehi dalam masa 4 jam mendengar..rasa tersentuh pabila Prof. Muhd Kamil Ibrahim: Pengarah Kampus UITM Cawangan Segamat tu bercakap..cukup bersemangat dan berinformatif. Kata2 yang keluar dari mulutnya..menikam, terasa etc..etc..etc..sekali sekala air mata mengalir, berlinang..esp bila beliau menyebut Subha'Nallah...Subha'Nallah..Subha'Nallah..

Kepada rakan2 n anak2 yang membaca titipan ini..cuba le..dapatkan buku Travelog Haji..Mengubah Sempadan Iman. yang ditulis oleh beliau..Blog ‘Kehidupan Ringkas Tetapi Signifikan" Muhdkamil.
Banyak yang kita boleh pelajari daripada blog beliau. Seronok kerana sekurang2nya perkongsian ilmu yang saya hadiri itu membuatkan saya berasa diri ini istimewa n bertuah...subha'Nallah..alhamdulillah..Allah HuAkhbar'

Okay le..nak sambung buat kerja till jumpa lagi
Salam Sayang n Take care...

Isnin, 17 Ogos 2009

Alhamdulillah..syukur..

Salam kerinduan dan kemesraan wat semua..

Alhamdulillah...Syukur kepada ALLAH swt. kerana dikurniakan kesejahteraan dan kebahagiaan hidup serta dipanjangkan usia ke hari dan pagi ini...

Izzat dah semakin baik dari demam dan barang2 dari rumah kt SKI pun dah semakin susut dibawa berhijrah ke Putrajaya. Hanya tinggal barang2 dalam setor yang masih belum sempat dikemaskinikan..rupa2nya selama 3 tahun kat SKI banyak juga barang2 yang saya kumpul. Sementara menunggu lori tiba, Cikgu Jaimah datang hantar baju yang siap dijahit oleh cikgu Nor" Ilahi..borak2 dengan Jai..lama tak jumpa.Borak kat luar plak tu..coz dalam rumah macam tongkang pecah lagi pun izzat masa tu masih agi demam. Nak ajak masuk pun tak ade temapt nak duduk. Sebelum tu pun, malamnye..ada beberapa pelajar 6 Atas 08' datang.Borak kat luar rumah jugak..coz seperti biasa le..rumah orang nak pindah plus budak demam..So sori ye..Nash, syuk,rahim, nani n karim...next time mai rumah kat Putrajaya..siap boleh lepak lagi..thanx kerana sudi menjengah cikgu yang bukan lagi cikgu ni..tapi masih tetap cikgu di dalam hati..Raya nanti datang yee...ehehehe..

Jam 4.30pm lori pun datang. jiran sebelah pun turut bantu mengangkat barang..Satu lori pun tak cukup..terpaksa berulang2 angkut dengan keta selama seminggu..tima kacih..Penat memang le penat...tapi sekali lagi syukur kerana anak2 buah tempat kerja hubby datang memebantu..saya cuma pack2 dan mereka angkut masuk lori then punggah plak dari lori masuk rumah..terus letak kat tempat2 yang diarahkan oleh HUbby..eisyykkkkk memang baguih budak2 tu..hubby belanja mereka makan malam kat Presint 9 dan bawa pusing2 Putrajaya. seronok mereka..the nhantar balik kat asrama mereka..sure tidorrr lenaaa.almaklumle..kepenatan...kita orang tak habis di situ, lepas antar balik budak2 tu terus ke Puncak ALam..ada BBQ kambeng...ramai jugak member2 cik Timah yang datang, dari Penang, Soromban dan Ipoh mali pun ada...Borak2 sampai jam 2.00am sambil tengok bola..layan aje le....terus balik ke SKI..

Hari Ahad, pagi2 lagi dah bangun mengemas + kemas + sempat jual old newspaper...apa le apek tu..punya le banyak tapi cuma RM2 aje yang dapat..hubby dah bising2..baik buang aje..katanya..RM2 pun ok le..duit jugakkk..

Jam 12 siap2 p lunch n balik Putrajaya..Kat Putrajaya, meneruskan kerja2 yang masih menunggu..lepak...kakipun dah sakit..malam lepas mengosok baju terus pengsan..lelap le..sedar2 dah jam 6am. cepat bangun kejutkan anis..mandi...dia orang bergerak dari Putrajaya selalunya jam 6.30am..izzat pun ikut balik SKI coz nak tolong bukakkan AStro dengan babanya tengahari ini...tinggal air cond yang masih belum bukak...

Hari ini, pagi ini...saya datang kerje dalam keadaan yang masih lagi kepenatan tapi bersedia menunaikan tanggungjawab. Lepas ni nak siapkan minit curai, then nak siapkan fail2 input bahagian di bawah seliaan saya..kat opis minggu ini boss2 semuanya tak ade...dia orang p kursus PTK 48,52,54 etc..etc..etc..so tinggal orang bawahan aje except ketua baru dilantik 48..so sendiri cari kerja...siapkan kerja masing2 dan pandai2 le...hehehe...

Got to go now..nak mula bereskan kerja2 yang telah diniatkan utk disiapkan today...
So see u later, take care and salam sayang dari saya..
Ciao, adios amigos...

Jumaat, 14 Ogos 2009

Seorang lagi..

Salam kerinduan dan kemesraan..

Alhamdulillah..hari ini dah hari jumaat..bermaksud esok dan lusa cuti, horreyyyyy...hapi aje..sebabbbbb..minggu ini saya begitu produktif dan ceria mengharungi minggu ini. kerje2 beresss....tapi...

Dua hari lepas, anak yang sulung; izzat yang berada di Sg. Petani called " mama..abang demam.." seorang lagi..la plak demam...terdiam seketika..bila bertanya dah pegi hospital..belum..cepat2 suruh pegi hospital coz budak2 asrama ni susah skit nak suruh pegi klinik berbayar..

Semalam called sekolah dia, bertanya khabar melalui ofis sekolah, almaklum le..hati seorang guru..apa2 thru sekolah..akan ke hospital lepas rehat. pabila lepas rehat called..mmg sah, demam tapi biasa aje. Doktor bagi cuti rehat..suruh balik rumah tapi perlu waris datang jemput..alamak..called kakak yang berada di ALor Star minta tolong jemput dan pos balik ke sini..orite..settled.

So dipendekkan cerita, izzat akan balik bercuti awal seminggu dan petang ni sampai..syokkk dan gumbira dan hapi..ceria coz anak balik..anis cakap abang demam coz kena bluetooth dengan dia..pandai betuiiii budak2 zaman sekarang...zaman ict..term2 yang digunakan pun canggih ikut era ict.apa2 le..dan hari ini juga; Hari jumaat kat ofis ada potluck..ehmmmmm saya bawa roti n mince kari aje..nak bakar, bekas pembakar tak ada plak..masih kat SKI.so taruk atas roti aje le....soriiiii geng....

Okay le mengayat for pagi ni..lagi pun kejab lagi saya perlu menghadiri satu mesyuarat kat BPK..nak pegi breakfast dulu...

Ciao..n' adios amigos...
Salam sayang n take care..

Rabu, 12 Ogos 2009

PESTA...

Salam kemesraan dan kerinduan wat semua yang jauh dan yang dekat...

Sekarang ini kat klinik disekitar putrajaya macam ada pesta..ramai betui manusia yang membanjiri klinik2 ini..nampak gayanya tebal le poket2 empunya klinik berbayar tu..Petang Ahad, selepas suami pulang dari PD, bawa anis ke klinik di Puchong, ramai betui esp...baby2. kasihan tengok manusia sekecil tu pun terbatuk2 dan menangis2..meskipun ramai orang, kita orang daftar jugak n tunggu lebih kurang 1 jam baru ur turn..jumpa doktor tak sampai 15minit..hampehhhh betuiiiiii...katanya bukan H1N1..diberi ubat dan bayar RM47 hinggit for 15minit punya service..tapi saya redha le..coz selepas anis makan 2 ,3 kali ubat tersebut..demam dia dah ok.
Hari Isnin anis diberi cuti (MC) so nak tak nak saya pun terpaksa amik cuti jugak le jaga dia di rumah..nak suruh p dok kat Taska tak sampai hati plak, nanti dijangkiti dan menyebarkan pada orang lain plak...susahhhhhh... so stayed at home..

hari Isnin cuti, amik kesempatan mengemas buku2 yang hari tu janjji dengan suami nak kemas2..berehhhhhh...by the time dia balik, dah kemas..penat jugak dan sakit belakang...malam nye dia belanja makan kat DOME. nasi ayam...okay le...thank you.

Hari Selasa, semalam..anis nak pegi sekolah..check temperatur..dah okay. so benarkan dia pergi lagipun katanya sekolah agama ada peksa..lagi 2, 3 minggu dah nak UPSR..nampak relaks aje budak ni..belajar deq...susah hati jugak tengok dia..tapi redha aje le..nak paksa sessangat...dah tak kuasee....pasrah aje le...tapi deep down, still hope that she can perform..insyaallah...

Hari ini...seperti biasa di tempat kerje, sarapan sepanjang minggu ini di taja oleh orang2 yang budiman...sebelum bermulanya bulan ramadhan.Moga2 dimurahkan rezeki pada mereka2 ini...amin...Okay le..nak g sambung buat kerje yang semalam belum selesai n nak kena buat minit curai, coz hari jumaat hari tu p mesyuarat mewakili EPRD kat BPK tentang Literasi dan Numerasi..

Okay ye..see you guys later..
Ciao dan Adios, amigos...
Take care n salam sayang...

Ahad, 9 Ogos 2009

DEMAM - MERISAUKAN

Salam kerinduan dan salam kemesraan wat semua..

Hari ini anis kelihatan tidak sihat..check temperature..opsssss 37.8 Agak tinggi jugak dan saya mula risau tambahan plak hubby nak ke PD untuk recce tempat (Annual gathering ).. nasib baik ada ubat demam..okay sikit kelihatannya..masuk tengahari naik plak..saya naik risau plak coz hubby dah pergi..so ajak anis cari klinik kat Putrajaya..pusing2 kat P8, tutup..hampehhhh...betulllll....nak ke Bangi or Puchong tak tahu jalan..redah boleh...takut plak nanti tak tahu jalan balik...feniingggg la kepala memeikirkannya..suruh dia telan ubat demam lagi..sekarang dia sudah tidurrrr...call hubby, jam 3.00 balik coz sekarang tengah melawat rumah anak yatim untuk dijadikan salah satu spot gathering nanti...fuyoooooo...cepatlah...balik ye..

Anis tengah lena tidur, saya pun melayanle blog...pada hal banyak kerja nak kena wat. kemas2 buku2 yang bertimbun2 untuk dinaikkan ke rak buku..malaihhhh bin lazy la plak...pada hal semalam janji dengan hubby nak kemas buku today..

Tadi ada bangla tanye nak potong rumput..rumput memang nak kena potong tapi takut, coz hubby tak ada..cakap petang nnti le..bila boss balik..dia anggukkk..tak tahu le faham ke tak!!..lepas tu dia terus blah..pegi potong rumput rumah kat depan tu..kalau sempat hubby balik sempat le berurusan dengan mamat bangla tu..if not..panjang lah lagi hayat rumput kat luar tu till next week kalau ada mamat bangla mana2 lalu or buat round untuk khidmat potong rumput....

Okay le..nak p chech anis kejab..masih panas ke or dah cool sikit..risau betuiii esp. sekarang dan ketika ini kalau disahkan demam..macam2 penyakit dah jadi macam wabak plak..mudah2an demam biasa aje dan dijauhi dari penyakit2 yang merisaukan dan berbahaya

Adios amigos...till jumpa lagi tomorrow or the day after..take care.
Salam sayang wat semua...

Jumaat, 7 Ogos 2009

PAGI YANG INDAH..

SALAM PENUH KEMESRAAN DAN KERINDUAN WAT SEMUA..

Pagi yang indah..malam yang gelap..saya memulakan pagi ini dan hari ini dengan penuh keceriaan. harapan biarlah ianya berterusan untuk selamanya. Bersemangat dan penuh keceriaan setiap pagi untuk memulakan kehidupan, memulakan kerja dan segala-galanya.
Tambahan plak hari ini sektor saya akan memulakan hari Jumaat dengan bacaan yassin dan sarapan tajaan ketua sektor..murah rezeki Boss!!

Rakan2 yang lain belum masuk lagi. Saya orang kedua hari ini masuk ofis..memang best datang awal ni..parking senang, tak kalut2 dan jalan pun tak le sesak seperti pukul 7.30 - 8.15am..waktu2 puncak kat Putrajaya..ada kalanya sampai setengah jam berada kat bulatan nak masuk ke Parcel E...Syukur Alhamdulillah...dipermudahkan urusan setiap hari.

Knape semalam saya tak mengayat??? Sebab semalam hari yang amat tidak produktifdalam lain perkataan lazyyyyyyy leee....setiap masa..saya menguap2 dan badan letih2 memang nak lena aje..tak produktif langsung!! marah jugak pada diri ini tambahan plak semalam saya berpuasa. nak ambil berkat Nisfu Sya'ban..Tepat jam 4.30pm saya terus balik dan tidur..ngorok..jam 6.30pm hubby talipon..bergegas bangun nak solat asar..dan masak untuk makan malam..malam yang gelap. HUbby dan anis sampai rumah sebelum maghrib...badan pun dah okay sikit. ngantuk pun dah recovered/hilang..Hubby ajak g jalan2 pusing Pasar borong Selangor. jumpa member dia..Orite aje..jam 10.30mlm balik dan sambung tidur..So resultnya..pagi ini saya bangun dalam keadaan ceria..coz tidur dah cukup....Sekali lagi SYUKUR ALHAMDULILLAH..kerna dikurniakan kesejahteraan hidup...dan kebahagiaan...

Oppssss member dah datang..nak pergi greet dan catch up dengan news..
Ciao..for now and take care. Salam Sayang dari saya...

Wassallam.......

Selasa, 4 Ogos 2009

Al kisah..lambat kena telan

Salam kemesraan wat semua..

Pagi ini saya keluar awal dari rumah..jam 6.00am. Hubby tolong escort sampai setia alam then dia patah balik..saya meneruskan perjalanan ke tempat kerja. Almaklum le..rabun ayam..rabun malam..entah rabun apa pe tak tau le..bila suasana gelap, pandangan jadi gelap semacam aje..bawa kereta pun terjah aje..so bila ada orang kat depan ni..i pollowwww aje keta depan. Bila kawasan ada lampu jalan, okay le..ada cahaya yang membantu pandangan. alhamdullillah..selaamt sampai kat ofis pagi ini dalam keadaan hapi coz awai 714am dah punch kad. orang kedua sampai ke ofis pagi ini. parking pun senang..selesa...kira orite le..memulakan kerja awal pagi ni..tenang aje... nampak gayanye..saya akan stick to 730am setiap hari, masuk kerja.

Alkisah semalam...kad ATM saya kena telan coz hubby tolong keluarkan duit..tapi dek kerana leka menjawab talipon..dia terlambat amik kad..kad kena telan oleh mesin tu..punggah!!! haru betui...kisah ni berlaku pada petang jumaat kat Tesco Setia ALam. SILA HUBUNGI CAWANGAN BANK YANG BERDEKATAN... So semalam hari isnin, saya pun minta le kebenaran dari boss nak balik awai coz nak p amik kad yang kena telan tu kat setia alam. Sampai kat Setia alam, pegawai kat situ habaq..selalunya seminggu baru kad tu balik ke cawangan bank...PULAKkkkk...so macamana nak keluarkan duit takkan nak guna buku bank every time nak keluarkan duit..nak beratur, nak kena p during ofis hour ..bla..bla.bla..bla.. eisykkkkkkk menyusahkan betul...Nak senang, puan boleh buat pemohonan kad baru. dapat on the spot n boleh terus guna...PULAKKKKKKK...knape tak cakap awaiii..sekarang macam mana prosesnye..minta buku akaun...alamakkkkkk kat mana ye...So kena balik SKI dulu cari...cari punya cari almaklum le..umah pun dah macam tongkang pecah...nak cari buku bank plak..nasib baik memori strong..ingat kalau tak silap ada dalam laci tepi katil..alhamdulillah...jumpa..terus p ke Setia ALam..selesai dalam masa 15 minit.. boleh terus guna n keluarkan duit...itu le alkisahh..bila lambat kad kena telan... so saya sampai kad umah jam 4.30pm nasib baik minta balik awai, kalau tidak sure kena berurusan dengan bank lagi hari ini...Syukur ALHAMDULILLAH..dipermudahkan urusan semalam..

So..jangan leka bila berurusan dengan ATM..lambat kena telan. hehehhe....
Okay le..nak mulakan kerja hari ini dengan mood hapi..ceria..n bersemangat tinggi..pagi2 bateri penuh..

Till jumpa lagi. take care..dan tak lupa wat anak2 yang sedang menduduki trial PMR,SPM, STPM n UPSR...STUDY HARD N WORK SMART..Saya sentiasa mendoakan kejayaan kalian..
ADios Amigos..Salam sayang dari saya..

Isnin, 3 Ogos 2009

DAH MASUK BULAN BARU..

SALAM KEMESRAAN DAN SALAM PENUH KERINDUAN..

Fuyoooo..cepatnya masa, dah masuk bulan OGOS, bulan penuh kemerdekaan dan kebebasan wat semua rakyat MALAYSIA. dah terasa lama betul tak menjengah alam maya. Sibukkkkk memanjang sampai anak2 buah SKI nak datang ziarah pun tak ada ruang waktu. Sorry ye..insyaallah..bila kelapangan saya sms..green light. Sekarang ini rumah agak menyesakkan coz..barang2 bersepah2.. menunggu untuk diangkut ke tempat baru. Semalaman mengemas buku2 yang bertimbun2.. dan petangnya berangkat. Barang2 diangkut sikit2 setakat yang mampu di bawa oleh cik timah. kasihan jugak kat cik timah..jadi mcm lori angkut barang..tapi apa guna ada cik timah kalau tidak digunakan semaksima yang boleh...dia diwujudkan untuk memudahkan tuannya. Tak gitu???

Hari ini saya memulakan hari dan pagi yang indah ini dengan datang awal ke tempat kerja. Jam 7.15am dah berada di perkarangan Putrajaya. Punch kad jam 7.31am...lewat 1 minit coz pintu ofis kat belakang terkunci. terpaksa turun lif dan masuk ikut pintu depan...esyyykkkkk menyusahkan betui.. harapan masuk awal PW1 boleh le...balik pun awal 4.30 pm. preparation untuk bulan ramadhan.. sempat le menyediakan juadah tak kira le..masak sendiri ke or yopping kat mana2 pasar ramadhan. Tapi niat tu..masak le..coz awal2 puasa nanti anak2 ada di rumah..yezzerrr...seronok dan suka hati bila ingatkan anak2 nak balik. berkumpul semua di umah dan makan bersama..

Petang semalam atin; anak ke 2 yang berada kat Bandar Penawar talipon. cakap badannya panas2 n batuk2..esykkkkk susah hati pulak dengar..al maklum le..musim H1N1 ni..cepat2 suruh dia pegi klinik kat sekolah..Setengah jam kemudian, dia talipon kata kena quaratin plak..lagi le..susah hati. Bapanya dah sibuk..suruh talipon sana,talipon sini...Talipon jugak..tapi tak de orang yang angkat..So kejap lagi nak talipon wardennye or PKHEM tanya khabar..Ibu mana yang tak susah hati mendengar anak demam tambahan dengan keadaan sekarang ini..lagi le susah hati..dah le tu..jauh plak tu...cepat2 le balik kakak..Next year, dia dengan rela hati nak bertukar sekolah, masuk semula ke SHAH ALAM, Sekolah Projek Selangor. Alhamdulillah jika ianya benar..nanti kita uruskan ye...

Okay le for now..see you later..dah nak mula tengok2 apa yang boleh dibuat untuk pagi ini..cari kerje le...nanti orang kata makan gaji buta plak..
Adios..amigos..Bye..wassallam...

Ahad, 26 Julai 2009

Cepatnya Masa berlalu..

Salam kemesraan dan penuh kerinduan wat semua yang membaca titipan ini..


Hari minggu ini cepat betul masa berllau.tup tap dah petang ahad..esok dah kerja balik, sesungguhnya masa tu memang berharga. dan semakin kita berusia semakin cepat plak ianya berlalu..

Semalam seharian berada di Putrajaya membasuh rumah..sungguh memenatkan masih banyak bende nak kena buat. rumput di laman kena tarah dahulu..suami cakap..nanti2 le..bila dah duduk, kita buat pelan2 petang2..
Saya orite aje..memang tak larat nak tarah rumput2 tu. Pukul 630pm baru bertolak balik ke SKI..sampai dah magrib..pukul 930pm semua dah terbongkang..penat betui..

Pagi ahad, hantar anis ke Sekolah agama, ada majlis muafakat n motivasi. Tak daya nak ikuti coz banyak perkara perlu dilakukan..p breakfast, bank,shopping groceries...mak aiyy..dh kul 12.00 pm ..cepat2 amik anis..kemas2 barang coz esok nak p kursus kt Kuantan tinggal 2 beranak kat rumah..so kasi clear sikit supaya balik nanti tak le..pusing kepala..fening tengok rumah. Nak kena lipat2 baju..gosok2 baju etc..etc..etc...ready pakaian utk dibawa ....banyak bende nak kena beres ni..jap lagi le..sempat menjengah ke alam maya..nanti seminggu tak berpeluang melayari..sure rindu tak baca kekawan punya cerita...

Okay le..dah rehat..nak p sambung wat kerja..solat zuhur pun belum lagi ni.. till we meet again..take care n study hard wat anak2 yang akan menduduki trial tak lama lagi..results kasi gempaq sikit okay....

Adios

Selasa, 21 Julai 2009

KABARE??? WARASS

Salam kemesraan & kerinduan wat semua..

Kabare?? harap2 semua nya waras..wes mangan? wes...kenyang ada member bawa nasi lemak lebih..so rezeki saya makan sarapan atas tajaan kawan2.

Hari ini agak lembab sikit perjalanan kerja ini. Ramai yang keluar bermesyuarat, kursus dll..saya antara penunggu ofis minggu ni. Minggu depan giliran saya plak keluar kursus..arah Kuantan. selama 4 hari..

Bagaiman le keadaan di sekolah ketika ini?? Mesti sibukkkk dengan ulang kaji, latih tubi, kejar silibus dll kan..kann..kannn.... gitu le kerja cikgu dan yang bernama pelajar. belajar..belajar..exam... tak boleh lari.. saya pernah mengalaminya..dan melaluinya..malahan semua orang pernah go through this moment..tapi percaya le..esp anak2.. peristiwa hari ini akan menjadi kenangan yang tak boleh di lupakan..coz..ianya kan menentukan masa depan kita..therefore..study while u can danthis is the right moment to start your hard work. Masuk gear 3,4,5 and auto..jangan pandang belakang dah..tengok depan..kawan2 yang virus tu..cuba delete while u can...hehehe..jangan terasa ye..virus2 yang berkeliaran.

Cerite bab virus ni..ianya memang ada di mana2. kat tempat baru ini pun ada virus. Tak boleh tengok kita pulun buat kerje sikit..mula le datang mengacau..godam..supaya kita tak pulun kerja.. jelaous virus2 ini kalau tengok orang kerja dan bahagia..Macam2 ADA!!!eisyyyyy...kena cari antivirus yang power so that virus ni tak datang lagi..menganggu gugat our futures..SO anak2 pandai2 le cari kawan jangan cari virus.

Merapu aje..saya mengayat pagi ni..ini semua kerja nasi lemak tadi le..buat orang mengantuk baru jam 1015am...eisykkkkkk lambat lagi nak balik ni.
Kena pi jalan2 n melawat kawasan kejab
See you later and take care ok..

Jumaat, 17 Julai 2009

RUMAH BARU....

Salam penuh kemesraan dan kerinduan..

Minggu ini niat di hati nak berehat dok kat umah aje..mengemas, membasuh, mendobi dll yang lama tak sentuh..dan melayani anis dengan kerja2 sekolahnya.(mengulang-ulang-ulang dan kaji ) lama betul tak dok sama2 dengan dia tengok kerja2 sekolahnye..itulah saya..sentiasa sibuk buat apa entah..sampai study anak2..mereka sendiri yang urus..sebab itu saya tak marah dengan dia orang coz sedar diri..

Sempat pergi melawat bakal menjadi tempat saya dan keluarga berlindung di tahun2 akan datang..rumah baru di Putrajaya. Lokasi masih lagi baru iaitu di Presint 11.
Hanya lebih kurang 4 -5 km dari tempat kerja. Yang kasihannya..suamiku nanti plak yang terpaksa berulang-alik dari Klang..Tapi lelaki lain..kalau malam2 atau tyre pancit ke..dia tau nak wat ape..kalau saya..alamat..talipon le jawabnye..kan menyusahkan orang aje.. Nasib baik suami memahami dan syukur kerana dijodohkan dengan suami yang memahami dan menyayangi kami..Sesungguhnya ALLAH swt Maha mengetahui.

Kemungkinan besar akan berpindah 100% selepas anis abis UPSR..Sebelum raya le gamaknya. Itupun jika tidak ada sebarang halangan dan rintangan. Anak2 pun nampaknya tak sabar nak berpindah ke rumah baru.Moga2 di sana nanti akan dapat menyesuaikan diri dengan jiran2 baru di sana kelak..insyaallah...

Okay lah ye...see you guys later..
Keep in touch dan do take care of each other esp anak2 ting 6 atas. STUDY + STUDY +STUDY and do it NOW!!!

Bye...

Rabu, 15 Julai 2009

Akhirnya keputusan telah dicapai..

Assalamualaikum wbt... dan salam penuh kerinduan buat semua yang menatap dan mengikuti ruang maya ini..

Awal pagi Norbia tela menalipon..bertanyakan keputusan saya samada ya atau idak..eisyyyy..siksanya nak menjawab secara terang-terangan..saya cakap tengahari sikit saya bagi jawapan..terus talipon suami minta persetujuan dan restu nya..Suami memberi sepenuh sokongan dengan keputusan saya..

Masih tidak pasti..dalam bilik air terserempak dengan Dr Liza..dia pun tanya, ana dah wat keputusan..Saya jawab.."rasanya belum khatam mengaji kat sini"..dia tersenyum lebar..seakan2 bersetuju dengan jawapan saya.

Semasa menghadiri kursus induksi petang tadi, memang banyak tanda2 keputusan yang saya ambil adalah terbaik untuk diri saya buat masa dan ketika ini. Kawan2 kat sini pun asyik menjeling ke arah saya bila bab isu2 kembali ke dunia asal di timbulkan..
Memang kena batang hidung!!! So..nekad sepertimana nekadnya saya beralih arah ke sini merenangi dunia baru... lautan ini belum puas saya terokai..masih lagi di tahap dahagakan ilmu baru.. nak berpatah balik sedangkan ilmu yang diambil belum habis..Pantang orang berilmu separuh jalan...So..Stay dengan dunia baru..maaf kawan2 SKI, bukan dah tak ingat, bukan dah lupa diri..sebab masih ingat diri dan masih ingat kawan2 le..saya tetap di sini..Tak mahu nanti, ada hati yang terluka bila saya kembali ke dunia lama, ramai dah berbahagia tanpa kehadiran saya di sana...lebih kurang macam tu le..

Enough..enough...SKI macam mana sekarang?? harap2 dah kembali normal dan fokus kepada EXAM...EXAMMMMMMM yang semakin hari semakin hampir.
Buat anak2 di Tingkatan enam Atas...ketepikan masalah, problem yang lain..fokus pada STPM anda...THE POWER OF NOW...Usaha + Usaha + Usaha..sekarang..coz ia akan menentukan our future !jangan sampai anda buang masa..jangan sampai anda leka ..NOW is the time!! kalau tak buat sekarang..anda akan MENYESAL tak sudah!!
And Ingat kertas PP2 ( 2 + 1 pasti A)..target..okay..
Doa saya sentiasa bersama anda.

Panjang betul saya mengayat malam ni...mata tak mengantok plak..Okay le..dah nak tidor, esok kerje..

So selamat malam dan take care...

Isnin, 13 Julai 2009

Hari yang tenang...

Syukur alhamdulillah..kerna di beri kelapangan dan ketenangan di tempat
kerja hari ini untuk memberi ruang saya mengayat di ruang maya.

Sebenarnya bukan tak de kerje..tapi tak sesibuk minggu2 lepas. Mulai esok
selama 2 hari, ada kursus induksi untuk pegawai2 baru seperti saya ini oleh
semua sektor. Kami akan memperkenalkan diri dan berkenalan dengan semua
ketua2 sektor. Entah le.. rasa2nye..mendengar aje kot..

hari ini pun saya dah rasa tak tahu nak wat pe..mgantok semacam aje...
Tahap gaban punye mgantok, Untuk nak hilangkan rasa mgantok nni, bukak blog
member2. Rakan2 lain semua senyap aje.. masing2 melayan pemikiran masing2.
Kerje di tempat masing2 . Saay kena mengedit jawapan Parlimen..untuk dihantar
dan dibukukan serta dihantar ke bahagian2 lain dalam KPM.

Nak kata susah, tak le sangat tapi bila membaca ni..mula le..mata naik kuyu semacam aje..Dah 2, 3 round saya tawaf tempat kawan2..macam kt sekolah jugak..saya suka tawaf tempat duduk pelajar dalam kelas. Tak boleh dok diam..dok diam mesti mata
tangkap lentok punya..Alamak ..ada orang mai..relaks..cepat2 tukar channel..
gempaq..jran sebelah..mai bagi buah motan..jom makan motan dulu bagi ilang sama
itu penyakit mgantok..hehhehe..

Gitu le keadaan saya di petang2 gini. tunggu solat asar + jam 5.30pm..mau balik.
kebetulan hari ini suasana di sini sunyi, ramai tak ade. keluar kursus n mesyuarat.
Okay le.. mata sudah segar..nak sambung mengedit sikit lagi. Kita jumpa lagi bila ada kelapangan dan masa..
Till jumpa lagi. Jaga diri dan senyum sokmo okay.
Bye for now..Adios..Amigos..

Sabtu, 11 Julai 2009

Farewell ..cikgu razak

Salam kemesraan dan kerinduan wat semua.

Syukur kerna di beri kesempatan dan kelapangan untuk mengayat pada hari ini..
Baru balik daripad berjumpa dengan teman-teman lama kat SKI di KEC, Bandar Baru Klang
majlis untuk meraikan cigu razak yg menyambung kursus kepimpinan kepengetuaan di IAB. Syabas kepad cgu razak kerna bersemangat jitu utk meneruskan kerjaya ke peringkat yg lebih tinggi. Sempat juga berjumpa dengan anak2 SKI syafiq, sakkeh,faryzul, fatah, khazreen, hafiz dan..sorang ni tak brape kenal namanya tp kenal mukanya.. (anak2 crew PS system)
Seronok tengok keakraban teman2 lama yang masih teguh berdiri bersama2 dengan rakan2.
Semoga sukses slalu n selamat maju jaya .

Jumaat, 10 Julai 2009

Keputusan yang cukup memeritkan ....

Salam kemesraan dan penuh kerinduan wat sapa2 yang membaca blog ini..

Hari Selasa lepas saya berkesempatan pergi ke Sekolah SKI untuk mengambil satu dokumen yang memerlukan saya membuat keputusan yang cukup memeritkan saya..( sempat jumpa beberapa orang pelajar 4A2; Dol, shafiq, ruzaidi, Azhari, Faiz, Haider, dan rakan2 guru: jai, zurina, kak zah, mazlida, salamah, Rosnah, Rafizah, Zamre- seronok dapat jumpa semua )..tapi surat yang diterima cukup memening kepala otak memikirkannya.Pertukaran setara.. Bak kata pepatah..ditelah mati mak, dikunyah mati anak ..ehhhh betul ke ni??? tapi itu le..perasaan saya.

Sempat bertanya2 dengan rakan sekerja dan juga rakan2 sekolah serta hubby.. still tidak ada sesiapapun yang berani membuat keputusan untuk saya.. masih lagi terawang-awang..
Saya pergi sendiri bertanya dengan pegawai BSM..kononnye dia boleh bantu buat keputusan untuk saya..stilll tak bantu, suruh saya buat keputusan sendiri. Gitu juga dengan ketua unit saya..LU Fikir le sendiri.. tapi dengan memberikan pro n cons nye..seandainye saya terima tawaran yang diberi. Shafiron nampak gayanye positive..utk menerima..aisyeee... susahnya. Nak kawin dulu pun tak susah macam ni nak kena fikir.. hati dah tetap..ini untuk masa depan yang masih lagi panjang..sapa le yang boleh bantu buat keputusan untuk saya ni..Helppppppppppp

Cuma seorang lagi yang belum saya jumpa utk mendapat pendapat..tunggu le...jumpa dia dulu..sekurang2nye pendapat kedua2 pihak telah dipertimbangkan...
The rest is up to me! Tunggu le ye..mungkin saya akan kembali ke dunia lama or I might stay on with my new life..JUST WAIT N SEE..Apa pun keputusan yang diambil, hubby n anak2 menyokong. Tapi saya pasti keputusan saya bukan untuk diri saya saje..tapi untuk keluarga jugak coz..they are MY LIFE.

Okay le...enough...kita citer bende yang hapi plak..esok jika tidak ada ape2 halangan saya diajak untuk hi-tea dengan member2 SKi untuk meraikan n farewell utk cikgu razak..yang telah berjay melayakkan dirinye ke IAB. Tahniah!!! Saya hapi n tompang syok dgn kejayaan rakan2 SKI. Sambil jumpa n makan2 dengan dia orang.keep up dgn citer2 sensasi kt SKI. dengar citer banyak kisah2 dan gossip2 yang menarik, tertarik n the BOMB...Ingat nak tompang sape2..Sekarang ini malas betul nk drive..coz everyday drive..sampai sakit bahu2 pegang steering. jauh perjalanan harian saya SKI - PUTRAJAYA..sekarang ni dh mcm diver formula ONE..terror..hehehetak lagi takut2 bila kt corner..okay le tu!!!Ada kebaikan disebalik keseksaan.

Okay le..for now, jika ada ruang dan masa, kit jump lagi di alam maya ini.
Take care okay.

Khamis, 9 Julai 2009

lagi gambar rombongan cik timah...







Antara gambar2 yang sempat saya upload untuk dikongsi dengan rakan2. Tempat yang menarik untuk menenangkan tensioooonnnnnnn. Pada hemah saya dan anak2 ..jika diberi peluang lagi memang ingin ke sana lagi.

salam kerinduan wat teman2 dan anak2 di SKI. Belajar rajin2 dan usaha biar gempaq moga tidak di sesali di kemudian hari nanti..( jika faham maksud tersirat..hehehe)

ROMBONGAN CIK TIMAH...









berduyun-duyun cik timah beratur menuju ke Krabi

Ahad, 28 Jun 2009

Salam penuh kemesraan n keikhlasan ....

Alhamdulillah..syukur kerna diberi kelapangan hari ini untuk mengayat di ruang maya ini- berkongsi maklumat untuk tatapan rakan2 n anak2.

Minggu lepas malahan satu minggu dua ini tak menang tangan, sibuk memanjang..Hari jumaat lepas diberi kebenaran untuk balik keje awal. Alasan nk amik report card anis di sekolah agama. jam 3 petang dh kelaur dr Putrajaya..memecut..takut lewat..jalan agak sibuk..lori banyak..tak dapat nak lari laju..ketaku lari tak laju...sampai kat seklah anis, jam 415 petang. dia dh siap menunggu kt tepi pagar..mama lambat!! adik org last.." gitu le dia mngomelll..anak yang sorang ni lain skit..mmg petah berkata2, kalah mamanye. pujuk dia..jalan jem..mama dh bawa laju td...alhamdulillah..dia terima n senyum..ustazah lembut orangnye..beri nasihat sambil mengosok2 badan anis...
Balik dr sekolah agama, belanja anis ice cream- mango tango-walls..
Pencapaian sekolah agama ada peningkatan..

Hari sabtu Hari prestasi sekolah pagi plak. Awal2 lagi anis dah pesan..mama mesti senyum aje..bila tgk report card nanti ye..jgn datang awal,,slalu ramai org. So jam 9 pagi selepas basuh baju n mgemas rumah..p ke skski..kat parking, jumpa cikgu tg Ayati.. msk ke dalam jumpa cgu Mazlan..dh jumpa mazlan, terus hulur duit kutu kat dia..senang tak yah nak cari2 nanti...so beres...Naik ke kelas 6 bestari..jumpa teacher, mmg sepanjnag perbualan dgn form teachernye, saya senyum..meskipun dalam hati agak geram dgn prestasi anis..tp.....bila difikir2kan balik, kasihan anak ini, saya sendiri tak pernah beri ruang untuk duduk bersama2 dengannya mentelaah m/p.
mama tak salah kan anis..salah mama..so..after this i need to do something real fast. Another 2 months to go b4 real UPSR..

Okay, esok dia pegi seminar skor A kat Unisel..that's first step.. beli beberapa buku baru..science n math utk revision. kena minta tolong hubby mgajar bab ni..coz dia terror skit matematik ni..and tengok result dia lps trial ni..if ada perubahan, alhamdulillah..if not..kena tukar plan B..drastic punye!! amik cuti n spend time dgn dia...lah gamaknye....

Itu le kisah saya seminggu dua ni selain dari keje..keje..keje...esp.musim bersidang ni mmg buzzzyyyyyy.....

Untuk anak2 danrakan2 guru kat SKI..teruskan usaha anda di saat2 gini..

Baru dapat perkhabaran awal pagi tadi jam 1:30am bertarikh 29.06.2009 daripada cgu Jaimah ( Thank you Jai, coz still update saya dgn berita2 semasa ), bonda cgu Hanafi telah kembali ke rahmatullah..Kita doakan moga rohnya ditempatkan dlm golongan mereka yg beriman..amin dan mari lah kita sedekahkan al fatihah utk arwah..
dan bersabarlah cgu hanafi dlm menempuh dugaan ini..hanya org2 yg bersabar dan beriman sentiasa di uji oleh ALLAH swt.

Hanya ini aje yang sempat saya mengayat utk kali ini. till jumpe lagi.
Salam kerinduan dari saya. Take care.

Jumaat, 19 Jun 2009

AKHIRNYE...BERJAYA

Salam penuh kerinduan....

Alhamdulillah..akhirnye berjaya membuat catatan selepas beberapa minggu tidak berkesempatan untuk mengayat di ruang maya ini untuk berkongsi cerita dengan kekawan.
Dua tiga minggu lepas memang agak sibuk dengan tugasan di tempat baru. hari ini pun sebenarnya ada kerja yang perlu dibereskan tapi kerja tu boleh ditunda till next week - monday.

So amik kesempatan untuk mengayat sementara menunggu untuk pulang..seronoknye..hari ini hari jumaat..2 hari boleh cuti untuk mengemas rumah yang sudah lama tidak dikemaskan..hehehe..cakap aje..nanti tak buat pun..ade aje kerje sosial yang lain yang datang. contoh melawat saudara mara le..kekawan le... bla.. bla..bla..

Sepanjang percutian saya..(minggu pertama cuti sekolah ) saya dan keluarga serta kawan2 bercuti di Krabi or lebih specific Ao Nang, Thailand. Tempat nye memang peaceful dan cantik. Tenang kepala otak..kalau ada rezeki nak p lagi..but it is not a place for sopping..tak macam kawan2 kt SKI..sopping sakan saya dengar cerita..jealous pulak dengar bab sopping ini..tapi apa dayo...clash percutian. May be next time..dalam perancnagan for my next trip cuti..tapi bila?????? I really don't know!! niat dah ada..itu dikira.

Wat anak2 kat SKI..camne exam tempoh hari?? arap2 dapat keberkatan dan sukses dalam semua m/p yang diambil esp PP2....

Okay le..for now. jumpa lagi di alam maya pada ketika yang diizinkan. Tak berani nak janji..takut tak tertunai.

Last but not least..take care.

p/s..nnti saya upload photo2 percutian saya ye....

Sabtu, 23 Mei 2009

KERJA SUDAH MARI...




Photo-photo di atas hanya sekadar kenangan n tatapan di kala rindu..

Salam kerinduan buat semua ...

Sudah 2,3 hari tak berkesempatan mengayat dalam blog sendiri..buka laptop pun hanya sempat melayari kekawan punya blog untuk mengikuti perkembangan semasa apa yang berlaku kt skola. Rupa-rupanya ramai juga kekawan tak sempat menulis..tertanya-tanya sendiri ke mana pergi semua orang ye..sibuk ke mereka? sihat ke mereka? dan macam2 lagi pertanyaan bermain di kepala..harap2 semuanya sihat walafiat...mungkin masing2 sibuk menyemak kertas jawapan pelajar ( musim peperiksaan kata kan...) supaya minggu depan cuti boleh le bercuti dengan aman..tanpa gangguan.

Saya pun harap begitu laa utk diri sendiri..Nak juga pergi bercuti dengan aman..tp pagi semalam..boss tiba2 datang menjengah..You kena p kursus ni..ganti I ye. What a statement!! tanya punya tanya..rupanya dia kena pergi 3 kursus pada masa yang sama. so dia agih2 kan pada orang bawahan dan saya mangsanya. Tapi nasib baik tempat saya pergi di sekitar KL aje..yang 2 lagi tu..kt Nilai n JB. Oohhhh tarik nafas lega..
OK BOSS. satu minggu saya kena menghadiri kursus wat laman web utk department..kira orite le..tambah pengetahuan IT.

Semalam juga sempat berchat dengan member lama ( 3 sekawan) kat OZ. Name nye KINOI panggilan manje.. Nama sebenar NOR ASYIKIN. Kin..oiii..asal dapat nama Kinoi.Dah beranak 2. Lama betui tak jumpa Si Kinoi ni.Dia perli saya bab IT..bila dia tanya pasal link..link ..utk ke blog ni. Blurrr kejab saya. Memang saya mengaku tak fasih bab-bab IT ni..berblog ni pun Mazidah yang tolong..yang lain2 tu belajar thro " TRY n ERROR "..itu pun klu ada masa n time...hehehe slalunye x ade time.

Insyaallah..
Kinoi..may be,by end of nex week..aku dah semakin terror IT..Ko nak tanye ape pun..siap aku jawab la la tu jugak..hehehe
Siap wat laman web lagi..fuyoooo dassyat...acah aje!! Berangan lebih...Nasib baik diberi peluang pasang angan2 daripada tak de angan2 langsung. Sentiasa berSyukur... dan di tambah dengan usaha ke arah itu. Tak gitu ??

Hari ini pun sempat update blog coz' hubby p keje, sementara tunggu kain-baju dlm mesin..siap dibasuh oleh alat tersebut, amik kesempatan le..pada hal banyak lagi bende yang bleh dibuat...rumah pun dah macam tongkang pecah..
Perghh..wat2 tak nampak aje..kalau nampak sakit mata memandang, nnti nak kena amik penyapu sapu sawang le..sapu lantai le..mop lantai le...etc..etc..etc..
So dipendekkan cerita, X usah tengok2!

Minggu depan cuti, syokkkk nye...Tahu..ramai kekawan kt SKI pegi rombongan CIK MIAH. Saya pun apply cuti jugak..nak pegi bercuti le jugak..tp kat tempat lain.
Selepas daripada cuti skola nanti....siappppppp n be ready.
Mmg saya akan buzzyyyy...coz keerja sudah mari....

So ...adios amigos...bercerita di lain kali. Salam sayang wat semua.
Take care n have a nice n happy holidays..

Selasa, 19 Mei 2009

Saya Bahagia...

Hari ini hari saya merasa sungguh gembira dan bahagia. Kenapa ye???
Pagi2 lagi semasa tiba di pejabat, saya telah dipelawa oleh jiran sebelah tempat duduk saya untuk bersarapan pagi. Saya panggil dia kak Umo. Sambil bersarapan kak Umo bercerita tentang keluarganya dan bagaimana dia mendidik anaknya yang seramai 6 orang. Kagum saya mendengar ceritanya. Kak Umo seorang yang sentiasa kelihatan cool tak macam saya, asyik gabra aje pabila dapat tugasan baru. Macam mana nak jadi macam Kak UMo..nampak relax and cool.

Pesan kak Umo..sentiasa bersyukur dengan apa jua yang berlaku.MESTI ada hikmah disebalik apa jua yang terjadi/berlaku pada kita. Mungkin kita tak nampak sekarang, mungkin esok, lusa atau in the future..Sentiasa muhasabah diri sendiri. jangan berburuk sangka dengan orang lain...Jiwa dan hati kita akan tenang dan tenteram.
Itu pesan Kak Umo

Setelah difikir2kan tentang pesanan kak umo tadi..Saya redha dan bersyukur dengan ketentuan yang ALLAH SWT telah tetapkan pada saya.
Waktu berikutnya...saya lalui hari ini dengan cukup nyaman, selesa, aman, tenteram dan senyuman daripada orang2 baru saya kenali di dunia baru ini.

Untuk menjawab pertanyaan Mdm Sakila: La..SAYA BAHAGIA!
Untuk pengetahuan semua, Mdm Sakila merupakan SAHABAT pertama saya di bumi SMKSKI.
Melalui dia, saya mempelajari sistem kerja dan budaya kerja di negeri Selangor ini.Persahabatan tidak lama kerana dia bertukar ke Kelantan mengikut suami. Sekarang Mdm Sakila dah bahagia di dunia dia dan saya juga ingin bahagia sebahagia Mdm Sakila dengan cara saya tersendiri. Tapi tak daya nak ikut jejak langkah dia..ambil Master dan Phd.. tentang catatan kat blog tu. ehemmmm..ikut rajin and mood le.

Okay le for now..see u later alligatorrrr

Sabtu, 16 Mei 2009

SELAMAT HARI GURU

Salam penuh kerinduan wat semua

Semalam berduyun2 sms masuk ..utk mengucapkan selamat hari guru.
Terima kasih semua rakan2 n paling istimewa drp anak2 didik.
Meskipun tidak lagi bergelar seorang guru..Tapi dihati tetap seorang CIKGU!

Mungkin benar kata2 seorang pensyarah MPSAH, Puan Maznah Saidin, kita orang gelar dia IRON LADY..." you are born to be a TEACHER "

Meskipun baru 2 minggu meninggalkan status guru, saya dah mula merasai kerinduan riuh pekuk, gelagat anak2 didik. Bolehkah ianya diubati???
Dengan semangat untuk mencari ilmu baru dalam dunia pendidikan with ZERO KNOWLEDGE saya harungi dan tabahkan hati...BE POSITIVE, setiap langkah ada hikmah..esp when u want to change for a better world..

So....wat rakan2 guru:
" Ingatkan campak, rupanya jerawat batu
mengajar baga nak rak,budak2 wat tak tahu
rasa nak sepak, takut kena serbu
Banyakkan bersabar, kitakan guru"
SELAMAT HARI GURU.....

Selasa, 12 Mei 2009

DULU DAN SEKARANG...




Salam penuh kerinduan dan salam sayang,

Hari ini masuk hari yang ke 7 saya berad di tempat baru. Kesihatan tak begitu membanggakan sejak seminggu dua ini, Asyik demam selsema aje...badan pun asyik seram sejuk. Ini mesti penangan dunia baru..kalau dulu saya memandu ke sekolah tak sampai 5 minit dh sampai ke destinasi..kini, 45 minit adakalanya hampir satu jam..baru sampai ke destinasi. Masuk pulak ke tempat yg udaranye asyik sejuk aje..dulu jam 9 pagi saya sudah berpeluh2 habis make-up cair..tapi kini..make-up / bedak maintain gebu till amik wuduk solat zohor. baru habis..kalau dulu pabila hubby pulang dari kerja..saya sudah pasti berada di rumah tapi kini..terbalik, hubby yang menunggu saya pulang dari kerja.

Sesungguhnya dulu lain, sekarang lain..
Kalau dulu saya seorang cikgu, sekarang ????
Hati tersenyum riang pabila teringat petang tadi sewaktu pulang dari kerja, semasa mengambil anis dari taska , beberapa bekas anak murid..menjerit CIKGUUUUUUU....dari seberang jalan..
Masih ada yang ingin menyapa dan mengingati saya.. Ketawa anis dan saya melihat gelagat budak2 tu. sambil melambaikan tangan pada mereka. Rasa begitu hapi sekali kerana saya masih seorang CIKGU walaupun kini jawatan itu sudah ditinggalkan. Adakah saya akan meerindui jawatan itu????

Tertanya=tanya sendiri??? Jawapan nya masih terlalu baru untuk saya.
Hanya DIA saja yang MAHA MENGETAHUI apa yang akan berlaku seterusnya...

ONCE A TEACHER., ALWAYS WILL BE A TEACHER!!!!
Itulah harapan saya pada anak2 didik yang
masih mengenali dan mengingati saya. MAKE ME PROUD of having you as my students..Itu anak didik saya!!DAUS, ALI, Shafik, Hakim, Intan, Farhana, Puteri, Dol, Fatah, Isma, Zaf, Ain, Mira, Qila, Jehan, Izat, Montel, Karim, Nani, Mape, Noorma, Aziatul, Haziq, Fahmi, Yen Hang, Robert, Lay teng, JC, Lalan, pejal, azam, shake, Nash, Dani,Am, Mas, Roy, Shila,YAm, Bang Resan, Salleh, jijah . epul, ewan, yus, saddam etc..etc... dan ramai lagi..maaf klu tak disebutkan nama anda.. Klu disebut semuanya pasti berjela2 catatan hari ini...sesungguhnya....jika ingatan ini masih baik,insyallah saya pasti ingat akan anak2 didik saya..Tegur dan Sapa lah saya dimana jua kita bersua. INGATAN BERSAMA ANAK2 DIDIK - KENANGAN YANG PASTI TIDAK DILUPAKAN bermula 1993 til Mei 2009.
Sayonara....Kap,Kun Kap..Sawadikap

Ahad, 10 Mei 2009

Orang kuat badan pengawas SKI


Masih teringat awal 2009..tatkala diberi jawatan guru pengawas..tanpa 2 orang kanan ini..nescaya saya tak tahu ape nak dilakukan..tak ketinggalan beberapa hulubalang yang kuat yang menjadi Badan Pengawas SKI berdiri teguh..Aqilla, Pejal, Ain, Jehan, Adi, Adlin, Jijah, Fizah, Aznor, dan ramai lagi..sebenarnya saya suka bekerja dengan kalian...tapi..masa yang tidak mengizinkannya...Walau bagaimanapun..terima kasih saya ucapkan kerna kita boleh bekerja bersama2 tak ketinggalan cigu Rosehanita. Banyak beri bantuan dan kerjasama menjadikan Badan Pengawas SKI..teguh dan berjalan elok...thanks
p/s- Mazidah..saya dh pandai post gambar.

KEMBALI SEPI..

Salam kerinduan wat semua..
Pagi ini saya sekeluarga bergerak awal..suami dan atin bergerak ke Bandar Penawar dan saya dan anis bergerak ke Pej. Imigesen Shah Alam. Atin dihantar oleh Babanya pulang ke asrama selepas tiga minggu berada di rumah. Tiga minggu lagi dia akan ke Labuan untuk mewakili negeri Selangor MSSM bagi acara memanah (archery) tangan dia mak datok..mmg kuat betuii
kalau suruh dia mengurut mmg terasa..untungnya dia mmg rajin urut esp mama dia sampai tangkap lentok..tiba2 aje dah terlena..thanks kakak..

Saya dan anis pegi wat group pasport utk ke luar negara cuti bulan enam ni..rakyat malaysia mmg mewah, org lain sedang mengalami kegawatan kewangan tp rakyat mysia masih tetap maintain mcm gitu juga..Bersyukur betul kita berada di Malaysia..aman, makmur dan damai.
Ramai betul manusia kt Pej Imigesen..dari pukul 7.30 til 9.30 am baru selesai urusan pasport.

Jam 10.00 pagi baru amik breakfaast dgn member2. borak2 then masing2 bergerak ke destinasi masing2. Saya dan anis round2 kejab kt Kompleks PKNS. Ada pameran Hartanah. Nengok2 aje n tinjau2 kawasan2 mcm nk beli..tapi ...tak beli pun...

On the way balik, singgah Carrefour beli apa yang patut untuk makan tghari n malam.Anis kata lama tak makan macaroni soup..So settle..keje senang kita makan Macaroni soup sampai ke makan malam..sama..Thanks..kerna memahami mama malas betul nak masak apatah lagi abang dan kakak pun dah balik ke hostel..tinggal kita bertiga..KEMBALI SUNYI< KEMBALI SEPI...

Alhamdullillah..kami bertiga tak memilih makan..makan aje ape yang ade..tambahan sejak keje di dunia baru ni..tak sempat nk masak2..malas nak masak sebenarnya..sekali lagi syukur..anis dan babanye tak banyak cerewet tentang makan. Thanks dear....

Rasa seronok juga keje ofis ni..kepala otak tak payah fikir, esok nak mgajar ape?? Terasa ringan kepala otak..keje ofis tak dibawa balik ke rumah..keje opis..wat kat opis..balik rumah..totally fikir rumah...100% bebanan keje terasa zero. Harap2 ianya berterusan macam ni..amin

Jam 7.00 malam suami masih belum balik lagi...memang terasa sunyi sepi umah, anis tengah melayan buat homework dia...saya tengah melayan mengayat kat blog....apa nak berlaku esok kat tempat keje ye.???....

KEMBALI SEPI...teringat ayat yang diguna pakai oleh wakjier dalam blognye...SEPI jugak!!!
Apa-apa pun...SKI tetap dihati. Caya le !!!!
Adiossss amigossss for now- Till jumpa lagi di lain lembaran maya

BUAT ANA ... SELAMAT HARI IBU

video

Sabtu, 9 Mei 2009

FAREWELL...

Salam kemesraan...wat kalian

Jam 1215 tgh Pn Zai berada di depan pagar rumah untuk menjemput saya ke Jamuan Farewell yang diatur oleh rakan2 untuk saya..Seronok juga hati ini utk bersua sekali lagi dengan rakan2. Saja2 untuk makan2 sambil borak2 maklumle..seminggu tak jumpa.. bestnye
Kita orang ke sekolah utk berconvoy ke INTEKMA dengan rakan2 yang lain. Siap menunggu di perkarangan sekolah Tg. Ayati, Rusnah n anak, Pathma, Wicin, Rusiah n anak bongsunye,Razak n Rafizah... tak lupe juga...Isnainiyaton yang glamour bajunye...

Pabila dah ready, bertolak dalam 3 buah kereta ke destinasi di Shah Alam, Saya tak pernah menjejak kaki di sini..this is my first time ke INTEKMA. Persepsi kali pertama kt sini... I will come again here..very cozy n relaxing..,nice place for gathering.

Masuk aje kt dalam , mak datok .. ramai nye yang datang..WAkjier, atiey, firdaus, karim, nani, fareez, faiz, Pn Roos, Kak Zah, Bib n anak2, Zaurah, Zana, then come Liza n baby, SKJ, Jai n anak2, Shas n Sadewa (anaknye ) Shikin n adam, Mazidah n Rashid, Last Cikgu Hanafi n Isteri tercinta bersama anakanda...Wow....ramainye...Alhamdullillah....Syukur...kawan2 masih ada masa utk makan2 n bermesra ...kasi ilang itu stressssss and tensionnnnnnn kalian..
Hari ini , hari kita makan2..hari kita bersama2....gelak2 sambil makan2 dan lepas ni pun kita makan2 juga tapi destinasinya kat umaah cikgu mazlan..hehehe

Jutaaaaannnn terima kasih kawan2 n anak2 ....sesungguhnya..saya cukup tersentuh dan terharu dengan ingatan kawan2...pada saya. Tak tau nak cakap ape....sebenarnya saya antara orang yang tak pandai nk cakap2..apa yang saya cakap esp klu tak ada text tu...mmg from my heart n soul. Suami saya sendiri cakap..saya org yang betui bendui...x pandai nk sembunyi2. Itu ckp suami le..yang dah hidup bersama saya selama 22 tahun..

Rasa terkilan plak..sbb tak bawa camera utk bergambar kenangan..tp bila fikirkan rakan IT ramai..nanti dia orang boleh tlg postkan dalam blog n emailkan pada saya ye...please...mazidah email kat saya - cherohana@yahoo.com Rasa LEgaaaa sbb kawan2 bawa camera canggih2 n mahai2 plak..nk bawak kluar hp yg cokia..malu plakkkkkk...so please ye...sapa2 THANKKKSSS

Sekali lagi ribuan n jutaan terima kasih diucapkan pada semua kawan2 yang sudi meluangkan masa, cuti hujung minggu dan wang utk bersama2...Hiburan nyayian dan tayangan gambar juga cukup bermakna..kata2 Firdaus (Mat Top ) membuatkan saya ingin jadi cikgu semula..kalau le dapat semua pelajar macam dia..mmg..semua cikgu tak nak pencen..berhenti atau tukar kerja
Cukup bermakna sekali..terima kasih Firdaus..I Luv u all too....

Balik aje dari INTEKMA..terus pegi open house Cikgu Mazlan..jumpa plak dengan anak2 ting 6;
Zaf, Qila, Mira, Ain, Tiqah, Jehan, Lalan, Pejal, Shake n Azam....eeee syok nye cuma tak berkesempatan berborak panjang..nanti bila2 senang yokkkkk le ke umah saya tp bawa makanan sendiri..saya taja air aje....anak2 dara tu rajin2 so tepon ok..bila nak dtg jgn wat surprise nanti korang yg tersurprise..

Wahhhh panjang betui saya bercerita hari ni...hari cuti...sepanjang minggu di tempat baru tak berkesempatan so hari ini balas dendam...harap tak membosankan sapa2 yang membaca

Okay le...nak nak beredar dahulu hingga ke temu di lain kali..
Salam penuh kerinduan dari saya; Muaaaaahhhh

Rabu, 6 Mei 2009

DUNIA BARU


Salam kerinduan wat semua..


Sememangnye..saya rindu akan keriuhan di sekolah

Sesungguhnya ..saya rindu akan anak2 didik saya yang pelbagai ragam

Ada yang bising, rajin, malas, manja, macam2 le lagaknye..mat copy, minah zeroc, kaki rewang pun ramai..pantang guru lambat masuk kelas sikit je..dh berduyun amik kesempatan ke port2 kegemaran..hai anak2...


Di Dunia baru..semua itu sudah hilang, yang ada cuma keriuhan rakan2 baru yang mana
saya masih malu2 untuk menyampok perbualan mereka..
Tingkah laku masih dikawal dan masih dijaga

Sesungguhnya juga rakan2 baru di dunia baru cukup disenangi
Ramai yang sudi membantu pabila bertanya itu dan ini
Meskipun masing-masing sibuk dengan tugasan masing2
Layanan mesra masih diberi...


Saya rasa saya dapat menyesuaikan diri dengan duia baru
Alhamdullillah ALLAH swt mempermudahkan kerja saya di dunia baru
TAPI......sesungguhnya juga dunia baru tak sama dengan dunia lama
D i sini walaupun bergaya professional tapi masih ada jiwa...
Masih ada kemanusiaan...yang belum ada hanya kawan2
Berkawan biar seribu, berkasih biar satu
Bermusuh jangan ada satu pun...
Tak gitu.....
Apa2 hal...saya rindu kalian..SKI slalu dihatiku..

Selasa, 28 April 2009

SOLOSAI...

sALAM KERINDUAN N SALAM PERPISAHAN..

Akhirnye...hampir solosai juga saya mengemas barang2 yang 3 tahun sy kumpul di bumi SKI ini...tak saya sangka, begitu banyak kertas-kertas yang sudah tidak digunakan lagi masih dalam simpanan saya. kertas jawapan pelajar 06' yang tidak dituntut juga masih elok dalam simpanan
Hendak disimpan selama-lamanye..mane nak letak semua ni..mahu tak mahu terpaksa let go juga..sedekah kat recycle paper aje le...dapat le juga Mek Jah n Wak wang tambahan.
Menurut Mek, brape sangat le..wang yg dapat dengan kertas yang berpuluh2 kilo tu..saya percaya mmg tak seberapa tp drp buang aje.. RM1, Rm2 pun ok le tu...

Hampir solosai kerja saya ari ini tinggai beberapa barangan yg kecik2 utk dimasukkan dlm kotak utk dibawa balik..buku2, saya serahkan pada Ketua Bidang saya : Pn Zai utk diserahkan pada guru2 yg ambilalih tugas saya sebagai guru perdagangan..moga2 guru2 ini punya kesabaran yg tinggi kerna utk mengajar pada alaf ini kesabaran paling utama..Klu x sabar..boleh naik temper dibuat mereka. so..cool n steady....

Esok ...nekad nak siapkan juga kemas brg2 tu cuma tinggal beberapa buku utk mgajar ari khamis aje..
Penat betuiii tengok barang2 yg bersepah2 kt atas meja tu...mak aiiii bile le boleh kasi clear..
NEKAD.....esok mesti SIAP!!! MESTI !!! coz......ari Khamis saya nk p salam2 n say goodbye to everybody yg sempat sy jumpa..n bermesra2 dgn kawan2.

See u Soon and Have a Nice Day!!!

Isnin, 27 April 2009

ANOTHER 3 DAYS TO GO...

Salam....perpisahan...

Hanya tinggal 3 ari lagi utk sy berada di bumi smkski ni...
Masa begitu cepat sekali berlalu
esok dah Selasa, lusa..Rabu and comes Thursday...what should I doo????

Saya klu boleh nak pegi gitu aje tanpa perlu mendengar kata-kata perpisahan drp
kawan2 apa tah lagi from my students..I've been thro this situation end 2005
ANd now I'm going thro it again..Ohhhh NOOOOOO
I really hate this...sopsopsop..uwhhhh...
Sy antara insan yg senang mengalirkan airmata esp..sejak getting wiser ni..
Pantang salah sikit..emotionally cepat terguris
Pada hal masa zaman kanak2 dulu... I'm the brutal one. sensitiviti kureng sikit..wat dekk je

Itu dolu2...
Now...sensitiviti manyak lebihhh
So..what am I suppose to do this 2, 3 days...wat dekkkk...
biar emotion berlaku secara naturally
Tidak usah ditahan maupun disimpan
Salam, peluk cium and goodbyes, take care n ALL THE BEST !!
Jangan lupa...AMPUN MAAF dipinta

So anak2 SMKSKI ku esp form 6a1, 6a2, 6a3, 4p3, 4a2,4a3...and the rest..
Take care, belajar rajin2 and score As moga hapi slalu

TO my kawe2 kat SKI...
You all the best! apa jua halangan yg ditempuhi ko rang harungi dgn tabah n berhemah
KO rang mmg guru2, kawan2 yang best...
so the very BEST to all..
kenangan kt SKI akan sentiasa hidup di hati sy..
Selagi nyawa dikandung badan
Selama itulah.kenangan di SKI terpahat
Maaf dipinta sekiranya terkasar bahasa,
Tersilap bicara dan tutur kata ...Maaf ye...
Saya cuma ..insan biasa...

TAke care and ceria slalu...

COUNT DOWN..3...2...LAST DAY.............



Sabtu, 25 April 2009

EIGHT MORE DAYS TO GO...

Salam bahagia dan salam rindu wat semua

Hampir seminggu tak berkesempatan menulis..sebenarnye kekeringan kata-kata untuk dicoretkan di ruang wat tatapan semua. Saya bukan seorang penulis yang bijak berkata-kata apatah lagi untuk meluahkan isi hati...setakat menulis mengikut rentak tari jari jemari...

Fuyooo...bermadah jiwang juga saya mengayat kata-kata..sebenarnya tak tahu nak tulis apa.

Semalam bekas anak murid sulung di SMKSKI 06' menghantar berita menjemput menghadiri majlis perkahwinan nya di Melaka minggu depan. Masih segar dalam ingatan wajah Wan Anis..mmg comel orangnya..satu kelas dengan Jali dan Jem yang sesekali muncul berita tentang mereka. Gitu juga dgn Amir..setiap tahun ucapan hari guru n hari raya pasti tiba.Terima kasih..kerna masih ingatkan cikgu!

Count down 8.., 7..., 6... aisyyyyyyyyy masa begitu pantas berlalu..macam2 nak sy buat tp...tak berkesempatan..pegang ini tak kena, pegang itu tak kena..serba tak kena rasanye...Itulah sebenar perasaan saya...Serba tak kena...

Tahun ini merupakan tahun ke-16, saya menjadi seorang guru..awal bulan depan bidang pekerjaan saya akan bertukar arah..daripada seorang guru menjadi seorang perancang..keje opis kata kawan2. Saya cakap DUNIA BARU....sebagai seorang manusia kita sentiasa inginkan perubahan yang membawa ke arah penambahbaikan dalam kehidupan kita..Kita tak boleh sentiasa berada di tahap yang sama...ianya akan membosankan. Therefore we have to change! HOW???? macam2 cara. Salah satu nye..ubah persekitaran yang berbeza.. WOW DUNIA BARU!!! in another 8 days....semoga semuanye berjalan lancar sptmana yang diharapkan..amin..

Isnin, 20 April 2009

COUNT-DOWN

Lagi 13 ari sy akan berada di bumi SMKSKI....surat penangguhan telah diserahkan pada bos baru. Itupun kata kerani di tempat br...slalunye seminggu aje..pelbagai alasan diberi..akhirnye..aku redha n pasrah...two weeks..

So...anak2 ku di SMKSKI....wat camno..I've tried..
Mungkin masa 13 ari itu saat paling manis wat kita bersama
Memang rasanye X cukup utk sy curahkan semua ilmu di dada
Dengan semua kerja yg perlu dibereskan...
Terasa cukup tersiksa...

Life must go on...
So belajar le pandai2
Mana tahu..oneday we will meet again as " rakan sejawat"
No more cikgu n anak murid
Well...that will be tha day, Sy pasti gumbira
Anak2 ku SUDAH BERJAYA!!

13, 12, 11........i hate goodbyes, it makes me cry





Jumaat, 17 April 2009

CATATAN KETIGA

Syukur alhamdulillah.. hari ini saya berkesempatan utk mencatat dalam ruangan ini buat kali ketiga. Hari ini dan semalam berjalan dengan lancar sekali meskipun penat tapi saya hapi..knape ye?? coz ari ini, at last, sy dapat menyelesaikan headcount yang dh seminggu tertunggak..mazidah, sy dah letak atas meja awk..

Semalam anak kedua saya yang dok kt SSBP balik..dh hampir sebulan tak jumpa dia. Dh makin bosar anak sy ni..lebih tinggi dr mama ye...

" Cepat le besau..anak ku sayang...lalalala " .. dh x ingat camne lagu ni

Di saat2 akhir bersama2 dengan kengkawan kt sekolah..rasa semacam aje...sedih ade, gelisah ade n hapi pun ade jugak. Camne le tempat baru nanti?? Tertanye tanye plak? Adakah ianya akan sama mcm di skolah ini ??? Bagaimana dengan kawan2 ???

Usah difikirkan ....insyallah JUST BE YOURSELF..mcm mula2 dtg or pindah selangor dulu..itulah yg selalu dicakap oleh hubby. Ramai juga kenalan yang sy dapat di skolah baru ..kawan2 kat Kedah dulu pun hingga ari ini msh bertanye khabar berita..x putus hubungan..bermaksud..lagi banyak tempat kita bekerja..lagi banyak net working yang kita bina..IT'S GOOD..BE POSITIVE.

Dengan adanya blog ini juga hubungan sesama rakan2 pasti akan berterusan...YEZZZZZZ
Alhamdulillah..

Rabu, 15 April 2009

HARI KEDUA

Hari ini amat memeningkan kepala ...headcounts..sebagai seorang ketua panitia saya telah cuba untuk mengira headcounts untuk para pelajar SPM- mp Perdagangan. pelajar yang berdaftar tak sama dengan para pelajar yang ada dalam kelas. Lupa pulak..bahawa mp Perdagangan merupakan mp elektif sebab tahun2 sebelum ini semua pelajar kemanusiaan ambil perdagangan. Tahun ini beberapa pelajar DROP perdagangan..tertanya2 sendiri kenapa????sedangkan mp ini boleh bantu pelajar utk mengcukupkan jumlah mp lulus utk memBOLOSkan diri ke mana2 institusi UITM, POLI, IKM, KOLEJ KOMUNITI etc..etc..etc...

Entahlah....rasanya kreativiti saya utk mengangkat mp ini dah tak terangkat..sudah TEPU..para pelajar dah semakin tidak berminat utk membaca..WHAT SHOULD I DO???? BUNTU pemikiran?!@#&**** HELP....

Kemudian dpt berita daripada BSM...surat on the way....KPM sudah tandatangan..DILEMA...sesungguhnya saya sayang dengan para pelajar saya. Sayang nak tinggalkan mereka terkapai2 di saat mereka memerlukan panduan n tunjukajar...DILEMA BETUL...sesungguhnya saya pasrah dengan perjalanan dan ketentuan yang telah diatur utk saya..mungkin dunia baru lebih menjanjikan kebahagiaan, ketenangan, ada hikmah di sebalik apa jua yang berlaku...amin

Selasa, 14 April 2009

MY FIRST STEP

ASSALAMUALAIKUM.....wat teman-teman , kawe-kawe n sesiapa saje

Hari ini saya belajar satu benda yang baru.. " BLOG " dengan seorang teman yang pakar dalam

komputer di sekolah saya. TERIMA KASIH MAZIDAH...kerna sudi ajar n rekakan satu blog utk

saya...syok juga ada blog ni..tapi saya tak pandai nak bercerita, susun ayat2 utk dikongsi.

Anyway, i ' ll TRY...itu yang penting. insyaallah.


So kira today is my first step, menulis dalam BLOG CHE' ANA.