KELUARGA CIKGU CHE ANA

Stick Figure Family at FreeFlashToys.com

Sabtu, 23 Mei 2009

KERJA SUDAH MARI...




Photo-photo di atas hanya sekadar kenangan n tatapan di kala rindu..

Salam kerinduan buat semua ...

Sudah 2,3 hari tak berkesempatan mengayat dalam blog sendiri..buka laptop pun hanya sempat melayari kekawan punya blog untuk mengikuti perkembangan semasa apa yang berlaku kt skola. Rupa-rupanya ramai juga kekawan tak sempat menulis..tertanya-tanya sendiri ke mana pergi semua orang ye..sibuk ke mereka? sihat ke mereka? dan macam2 lagi pertanyaan bermain di kepala..harap2 semuanya sihat walafiat...mungkin masing2 sibuk menyemak kertas jawapan pelajar ( musim peperiksaan kata kan...) supaya minggu depan cuti boleh le bercuti dengan aman..tanpa gangguan.

Saya pun harap begitu laa utk diri sendiri..Nak juga pergi bercuti dengan aman..tp pagi semalam..boss tiba2 datang menjengah..You kena p kursus ni..ganti I ye. What a statement!! tanya punya tanya..rupanya dia kena pergi 3 kursus pada masa yang sama. so dia agih2 kan pada orang bawahan dan saya mangsanya. Tapi nasib baik tempat saya pergi di sekitar KL aje..yang 2 lagi tu..kt Nilai n JB. Oohhhh tarik nafas lega..
OK BOSS. satu minggu saya kena menghadiri kursus wat laman web utk department..kira orite le..tambah pengetahuan IT.

Semalam juga sempat berchat dengan member lama ( 3 sekawan) kat OZ. Name nye KINOI panggilan manje.. Nama sebenar NOR ASYIKIN. Kin..oiii..asal dapat nama Kinoi.Dah beranak 2. Lama betui tak jumpa Si Kinoi ni.Dia perli saya bab IT..bila dia tanya pasal link..link ..utk ke blog ni. Blurrr kejab saya. Memang saya mengaku tak fasih bab-bab IT ni..berblog ni pun Mazidah yang tolong..yang lain2 tu belajar thro " TRY n ERROR "..itu pun klu ada masa n time...hehehe slalunye x ade time.

Insyaallah..
Kinoi..may be,by end of nex week..aku dah semakin terror IT..Ko nak tanye ape pun..siap aku jawab la la tu jugak..hehehe
Siap wat laman web lagi..fuyoooo dassyat...acah aje!! Berangan lebih...Nasib baik diberi peluang pasang angan2 daripada tak de angan2 langsung. Sentiasa berSyukur... dan di tambah dengan usaha ke arah itu. Tak gitu ??

Hari ini pun sempat update blog coz' hubby p keje, sementara tunggu kain-baju dlm mesin..siap dibasuh oleh alat tersebut, amik kesempatan le..pada hal banyak lagi bende yang bleh dibuat...rumah pun dah macam tongkang pecah..
Perghh..wat2 tak nampak aje..kalau nampak sakit mata memandang, nnti nak kena amik penyapu sapu sawang le..sapu lantai le..mop lantai le...etc..etc..etc..
So dipendekkan cerita, X usah tengok2!

Minggu depan cuti, syokkkk nye...Tahu..ramai kekawan kt SKI pegi rombongan CIK MIAH. Saya pun apply cuti jugak..nak pegi bercuti le jugak..tp kat tempat lain.
Selepas daripada cuti skola nanti....siappppppp n be ready.
Mmg saya akan buzzyyyy...coz keerja sudah mari....

So ...adios amigos...bercerita di lain kali. Salam sayang wat semua.
Take care n have a nice n happy holidays..

Selasa, 19 Mei 2009

Saya Bahagia...

Hari ini hari saya merasa sungguh gembira dan bahagia. Kenapa ye???
Pagi2 lagi semasa tiba di pejabat, saya telah dipelawa oleh jiran sebelah tempat duduk saya untuk bersarapan pagi. Saya panggil dia kak Umo. Sambil bersarapan kak Umo bercerita tentang keluarganya dan bagaimana dia mendidik anaknya yang seramai 6 orang. Kagum saya mendengar ceritanya. Kak Umo seorang yang sentiasa kelihatan cool tak macam saya, asyik gabra aje pabila dapat tugasan baru. Macam mana nak jadi macam Kak UMo..nampak relax and cool.

Pesan kak Umo..sentiasa bersyukur dengan apa jua yang berlaku.MESTI ada hikmah disebalik apa jua yang terjadi/berlaku pada kita. Mungkin kita tak nampak sekarang, mungkin esok, lusa atau in the future..Sentiasa muhasabah diri sendiri. jangan berburuk sangka dengan orang lain...Jiwa dan hati kita akan tenang dan tenteram.
Itu pesan Kak Umo

Setelah difikir2kan tentang pesanan kak umo tadi..Saya redha dan bersyukur dengan ketentuan yang ALLAH SWT telah tetapkan pada saya.
Waktu berikutnya...saya lalui hari ini dengan cukup nyaman, selesa, aman, tenteram dan senyuman daripada orang2 baru saya kenali di dunia baru ini.

Untuk menjawab pertanyaan Mdm Sakila: La..SAYA BAHAGIA!
Untuk pengetahuan semua, Mdm Sakila merupakan SAHABAT pertama saya di bumi SMKSKI.
Melalui dia, saya mempelajari sistem kerja dan budaya kerja di negeri Selangor ini.Persahabatan tidak lama kerana dia bertukar ke Kelantan mengikut suami. Sekarang Mdm Sakila dah bahagia di dunia dia dan saya juga ingin bahagia sebahagia Mdm Sakila dengan cara saya tersendiri. Tapi tak daya nak ikut jejak langkah dia..ambil Master dan Phd.. tentang catatan kat blog tu. ehemmmm..ikut rajin and mood le.

Okay le for now..see u later alligatorrrr

Sabtu, 16 Mei 2009

SELAMAT HARI GURU

Salam penuh kerinduan wat semua

Semalam berduyun2 sms masuk ..utk mengucapkan selamat hari guru.
Terima kasih semua rakan2 n paling istimewa drp anak2 didik.
Meskipun tidak lagi bergelar seorang guru..Tapi dihati tetap seorang CIKGU!

Mungkin benar kata2 seorang pensyarah MPSAH, Puan Maznah Saidin, kita orang gelar dia IRON LADY..." you are born to be a TEACHER "

Meskipun baru 2 minggu meninggalkan status guru, saya dah mula merasai kerinduan riuh pekuk, gelagat anak2 didik. Bolehkah ianya diubati???
Dengan semangat untuk mencari ilmu baru dalam dunia pendidikan with ZERO KNOWLEDGE saya harungi dan tabahkan hati...BE POSITIVE, setiap langkah ada hikmah..esp when u want to change for a better world..

So....wat rakan2 guru:
" Ingatkan campak, rupanya jerawat batu
mengajar baga nak rak,budak2 wat tak tahu
rasa nak sepak, takut kena serbu
Banyakkan bersabar, kitakan guru"
SELAMAT HARI GURU.....

Selasa, 12 Mei 2009

DULU DAN SEKARANG...




Salam penuh kerinduan dan salam sayang,

Hari ini masuk hari yang ke 7 saya berad di tempat baru. Kesihatan tak begitu membanggakan sejak seminggu dua ini, Asyik demam selsema aje...badan pun asyik seram sejuk. Ini mesti penangan dunia baru..kalau dulu saya memandu ke sekolah tak sampai 5 minit dh sampai ke destinasi..kini, 45 minit adakalanya hampir satu jam..baru sampai ke destinasi. Masuk pulak ke tempat yg udaranye asyik sejuk aje..dulu jam 9 pagi saya sudah berpeluh2 habis make-up cair..tapi kini..make-up / bedak maintain gebu till amik wuduk solat zohor. baru habis..kalau dulu pabila hubby pulang dari kerja..saya sudah pasti berada di rumah tapi kini..terbalik, hubby yang menunggu saya pulang dari kerja.

Sesungguhnya dulu lain, sekarang lain..
Kalau dulu saya seorang cikgu, sekarang ????
Hati tersenyum riang pabila teringat petang tadi sewaktu pulang dari kerja, semasa mengambil anis dari taska , beberapa bekas anak murid..menjerit CIKGUUUUUUU....dari seberang jalan..
Masih ada yang ingin menyapa dan mengingati saya.. Ketawa anis dan saya melihat gelagat budak2 tu. sambil melambaikan tangan pada mereka. Rasa begitu hapi sekali kerana saya masih seorang CIKGU walaupun kini jawatan itu sudah ditinggalkan. Adakah saya akan meerindui jawatan itu????

Tertanya=tanya sendiri??? Jawapan nya masih terlalu baru untuk saya.
Hanya DIA saja yang MAHA MENGETAHUI apa yang akan berlaku seterusnya...

ONCE A TEACHER., ALWAYS WILL BE A TEACHER!!!!
Itulah harapan saya pada anak2 didik yang
masih mengenali dan mengingati saya. MAKE ME PROUD of having you as my students..Itu anak didik saya!!DAUS, ALI, Shafik, Hakim, Intan, Farhana, Puteri, Dol, Fatah, Isma, Zaf, Ain, Mira, Qila, Jehan, Izat, Montel, Karim, Nani, Mape, Noorma, Aziatul, Haziq, Fahmi, Yen Hang, Robert, Lay teng, JC, Lalan, pejal, azam, shake, Nash, Dani,Am, Mas, Roy, Shila,YAm, Bang Resan, Salleh, jijah . epul, ewan, yus, saddam etc..etc... dan ramai lagi..maaf klu tak disebutkan nama anda.. Klu disebut semuanya pasti berjela2 catatan hari ini...sesungguhnya....jika ingatan ini masih baik,insyallah saya pasti ingat akan anak2 didik saya..Tegur dan Sapa lah saya dimana jua kita bersua. INGATAN BERSAMA ANAK2 DIDIK - KENANGAN YANG PASTI TIDAK DILUPAKAN bermula 1993 til Mei 2009.
Sayonara....Kap,Kun Kap..Sawadikap

Ahad, 10 Mei 2009

Orang kuat badan pengawas SKI


Masih teringat awal 2009..tatkala diberi jawatan guru pengawas..tanpa 2 orang kanan ini..nescaya saya tak tahu ape nak dilakukan..tak ketinggalan beberapa hulubalang yang kuat yang menjadi Badan Pengawas SKI berdiri teguh..Aqilla, Pejal, Ain, Jehan, Adi, Adlin, Jijah, Fizah, Aznor, dan ramai lagi..sebenarnya saya suka bekerja dengan kalian...tapi..masa yang tidak mengizinkannya...Walau bagaimanapun..terima kasih saya ucapkan kerna kita boleh bekerja bersama2 tak ketinggalan cigu Rosehanita. Banyak beri bantuan dan kerjasama menjadikan Badan Pengawas SKI..teguh dan berjalan elok...thanks
p/s- Mazidah..saya dh pandai post gambar.

KEMBALI SEPI..

Salam kerinduan wat semua..
Pagi ini saya sekeluarga bergerak awal..suami dan atin bergerak ke Bandar Penawar dan saya dan anis bergerak ke Pej. Imigesen Shah Alam. Atin dihantar oleh Babanya pulang ke asrama selepas tiga minggu berada di rumah. Tiga minggu lagi dia akan ke Labuan untuk mewakili negeri Selangor MSSM bagi acara memanah (archery) tangan dia mak datok..mmg kuat betuii
kalau suruh dia mengurut mmg terasa..untungnya dia mmg rajin urut esp mama dia sampai tangkap lentok..tiba2 aje dah terlena..thanks kakak..

Saya dan anis pegi wat group pasport utk ke luar negara cuti bulan enam ni..rakyat malaysia mmg mewah, org lain sedang mengalami kegawatan kewangan tp rakyat mysia masih tetap maintain mcm gitu juga..Bersyukur betul kita berada di Malaysia..aman, makmur dan damai.
Ramai betul manusia kt Pej Imigesen..dari pukul 7.30 til 9.30 am baru selesai urusan pasport.

Jam 10.00 pagi baru amik breakfaast dgn member2. borak2 then masing2 bergerak ke destinasi masing2. Saya dan anis round2 kejab kt Kompleks PKNS. Ada pameran Hartanah. Nengok2 aje n tinjau2 kawasan2 mcm nk beli..tapi ...tak beli pun...

On the way balik, singgah Carrefour beli apa yang patut untuk makan tghari n malam.Anis kata lama tak makan macaroni soup..So settle..keje senang kita makan Macaroni soup sampai ke makan malam..sama..Thanks..kerna memahami mama malas betul nak masak apatah lagi abang dan kakak pun dah balik ke hostel..tinggal kita bertiga..KEMBALI SUNYI< KEMBALI SEPI...

Alhamdullillah..kami bertiga tak memilih makan..makan aje ape yang ade..tambahan sejak keje di dunia baru ni..tak sempat nk masak2..malas nak masak sebenarnya..sekali lagi syukur..anis dan babanye tak banyak cerewet tentang makan. Thanks dear....

Rasa seronok juga keje ofis ni..kepala otak tak payah fikir, esok nak mgajar ape?? Terasa ringan kepala otak..keje ofis tak dibawa balik ke rumah..keje opis..wat kat opis..balik rumah..totally fikir rumah...100% bebanan keje terasa zero. Harap2 ianya berterusan macam ni..amin

Jam 7.00 malam suami masih belum balik lagi...memang terasa sunyi sepi umah, anis tengah melayan buat homework dia...saya tengah melayan mengayat kat blog....apa nak berlaku esok kat tempat keje ye.???....

KEMBALI SEPI...teringat ayat yang diguna pakai oleh wakjier dalam blognye...SEPI jugak!!!
Apa-apa pun...SKI tetap dihati. Caya le !!!!
Adiossss amigossss for now- Till jumpa lagi di lain lembaran maya

BUAT ANA ... SELAMAT HARI IBU

video

Sabtu, 9 Mei 2009

FAREWELL...

Salam kemesraan...wat kalian

Jam 1215 tgh Pn Zai berada di depan pagar rumah untuk menjemput saya ke Jamuan Farewell yang diatur oleh rakan2 untuk saya..Seronok juga hati ini utk bersua sekali lagi dengan rakan2. Saja2 untuk makan2 sambil borak2 maklumle..seminggu tak jumpa.. bestnye
Kita orang ke sekolah utk berconvoy ke INTEKMA dengan rakan2 yang lain. Siap menunggu di perkarangan sekolah Tg. Ayati, Rusnah n anak, Pathma, Wicin, Rusiah n anak bongsunye,Razak n Rafizah... tak lupe juga...Isnainiyaton yang glamour bajunye...

Pabila dah ready, bertolak dalam 3 buah kereta ke destinasi di Shah Alam, Saya tak pernah menjejak kaki di sini..this is my first time ke INTEKMA. Persepsi kali pertama kt sini... I will come again here..very cozy n relaxing..,nice place for gathering.

Masuk aje kt dalam , mak datok .. ramai nye yang datang..WAkjier, atiey, firdaus, karim, nani, fareez, faiz, Pn Roos, Kak Zah, Bib n anak2, Zaurah, Zana, then come Liza n baby, SKJ, Jai n anak2, Shas n Sadewa (anaknye ) Shikin n adam, Mazidah n Rashid, Last Cikgu Hanafi n Isteri tercinta bersama anakanda...Wow....ramainye...Alhamdullillah....Syukur...kawan2 masih ada masa utk makan2 n bermesra ...kasi ilang itu stressssss and tensionnnnnnn kalian..
Hari ini , hari kita makan2..hari kita bersama2....gelak2 sambil makan2 dan lepas ni pun kita makan2 juga tapi destinasinya kat umaah cikgu mazlan..hehehe

Jutaaaaannnn terima kasih kawan2 n anak2 ....sesungguhnya..saya cukup tersentuh dan terharu dengan ingatan kawan2...pada saya. Tak tau nak cakap ape....sebenarnya saya antara orang yang tak pandai nk cakap2..apa yang saya cakap esp klu tak ada text tu...mmg from my heart n soul. Suami saya sendiri cakap..saya org yang betui bendui...x pandai nk sembunyi2. Itu ckp suami le..yang dah hidup bersama saya selama 22 tahun..

Rasa terkilan plak..sbb tak bawa camera utk bergambar kenangan..tp bila fikirkan rakan IT ramai..nanti dia orang boleh tlg postkan dalam blog n emailkan pada saya ye...please...mazidah email kat saya - cherohana@yahoo.com Rasa LEgaaaa sbb kawan2 bawa camera canggih2 n mahai2 plak..nk bawak kluar hp yg cokia..malu plakkkkkk...so please ye...sapa2 THANKKKSSS

Sekali lagi ribuan n jutaan terima kasih diucapkan pada semua kawan2 yang sudi meluangkan masa, cuti hujung minggu dan wang utk bersama2...Hiburan nyayian dan tayangan gambar juga cukup bermakna..kata2 Firdaus (Mat Top ) membuatkan saya ingin jadi cikgu semula..kalau le dapat semua pelajar macam dia..mmg..semua cikgu tak nak pencen..berhenti atau tukar kerja
Cukup bermakna sekali..terima kasih Firdaus..I Luv u all too....

Balik aje dari INTEKMA..terus pegi open house Cikgu Mazlan..jumpa plak dengan anak2 ting 6;
Zaf, Qila, Mira, Ain, Tiqah, Jehan, Lalan, Pejal, Shake n Azam....eeee syok nye cuma tak berkesempatan berborak panjang..nanti bila2 senang yokkkkk le ke umah saya tp bawa makanan sendiri..saya taja air aje....anak2 dara tu rajin2 so tepon ok..bila nak dtg jgn wat surprise nanti korang yg tersurprise..

Wahhhh panjang betui saya bercerita hari ni...hari cuti...sepanjang minggu di tempat baru tak berkesempatan so hari ini balas dendam...harap tak membosankan sapa2 yang membaca

Okay le...nak nak beredar dahulu hingga ke temu di lain kali..
Salam penuh kerinduan dari saya; Muaaaaahhhh

Rabu, 6 Mei 2009

DUNIA BARU


Salam kerinduan wat semua..


Sememangnye..saya rindu akan keriuhan di sekolah

Sesungguhnya ..saya rindu akan anak2 didik saya yang pelbagai ragam

Ada yang bising, rajin, malas, manja, macam2 le lagaknye..mat copy, minah zeroc, kaki rewang pun ramai..pantang guru lambat masuk kelas sikit je..dh berduyun amik kesempatan ke port2 kegemaran..hai anak2...


Di Dunia baru..semua itu sudah hilang, yang ada cuma keriuhan rakan2 baru yang mana
saya masih malu2 untuk menyampok perbualan mereka..
Tingkah laku masih dikawal dan masih dijaga

Sesungguhnya juga rakan2 baru di dunia baru cukup disenangi
Ramai yang sudi membantu pabila bertanya itu dan ini
Meskipun masing-masing sibuk dengan tugasan masing2
Layanan mesra masih diberi...


Saya rasa saya dapat menyesuaikan diri dengan duia baru
Alhamdullillah ALLAH swt mempermudahkan kerja saya di dunia baru
TAPI......sesungguhnya juga dunia baru tak sama dengan dunia lama
D i sini walaupun bergaya professional tapi masih ada jiwa...
Masih ada kemanusiaan...yang belum ada hanya kawan2
Berkawan biar seribu, berkasih biar satu
Bermusuh jangan ada satu pun...
Tak gitu.....
Apa2 hal...saya rindu kalian..SKI slalu dihatiku..